Rotterdam

Afrikaans eten bij Viva Afrika in Rotterdam

January 15, 2017

Nog nooit at ik Afrikaans eten. Ik hou wel van de Noord-Afrikaanse, Arabische keuken, maar verder ben ik geheel onbekend met Afrikaanse gerechten. Gelukkig brengt Viva Afrika onwetenden zoals ik in contact met de West- en Oost-Afrikaanse keuken. Ik heb heel veel ‘exotische’ gerechten geprobeerd, maar ik was enthousiast om weer eens een hele nieuwe keuken te proberen. Dus ging ik vrijdagavond langs voor een Afrikaans diner.viva-afrika-2viva-afrika-4

Bij binnenkomst valt meteen op hoe mooi het ingericht is. Hangmatten aan het plafond, muurschilderingen van wilde dieren en stoelen met zebra print. De tafel is netjes gedekt, maar… zonder bestek. Afrikaans eten eet je met je handen en dus ligt er geen mes en vork op tafel, maar wel een desinfecterend doekje. Ook ligt er een handige tutorial op tafel over de Afrikaanse tafel etiquette.

viva-afrika-5viva-afrika-1

Het best lastig om een keuze te maken uit een menu waarvan je geen één gerecht kent. Er staat bij elk gerecht netjes uitgelegd wat het inhoudt, maar toch heb ik geen idee wat me lekker lijkt. Gelukkig is er daarom een optie om op ‘safari door de Afrikaanse keuken’ te gaan (€42). Dan krijg je een grote schaal met verschillende Afrikaanse gerechtjes. En dat is wel zo fijn, want dan kun je meteen van alles proberen. De gerechten worden geserveerd met enjera, een Oost-Afrikaanse pannenkoek.

viva-afrika-6viva-afrika-3

We genoten alvast van een glaasje Zuid-Afrikaanse rode wijn. Maar we hoefden niet lang te wachten. Al gauw werd de prachtige schaal vol gerechten geserveerd. Er zat een kip, rund, lam en visgerecht in en ook salade, pompoen, gegrilde paprika, spinazie en een soort bonen/linzenpuree.

viva-afrika-10viva-afrika-13

Ik ga proberen om te beschrijven wat er allemaal op tafel stond. Ik vond de Zgni het lekkerste, dat was mals rundvlees in een tomaten/uien saus. Ook de kippenpoot met ei in tomatensaus was lekker. Verder kregen we ook Assa-Kelwa, pangasiusfilet met uien. Gored gored, rundvlees in whiskeysaus en kruidenboter. En lam in geklaarde kruienboter, dat heet soqhar.

viva-afrika-9  viva-afrika-11

De gerechten moet je met een stukje pannenkoek in je rechterhand eten. Maar dat vond ik best lastig, omdat de pannenkoek niet zo stevig is als bijvoorbeeld een rotiplaat. De smaken waren voor mij allemaal echt nieuw. Alles was lekker kruidig en ook pittig. De volgende keer dat ik Afrikaans ga eten zou ik alleen toch liever voor rijst in plaats van een pannenkoek kiezen. Maar dat was vooral ook omdat ik het eten met mijn handen een beetje onhandig vond.

viva-afrika-12viva-afrika-15

Het was in ieder geval een leuke ervaring en zeker een aanrader voor iedereen die eens Afrikaans wil proberen. En vast en zeker ook voor degenen die al wel bekend ermee zijn.

Viva Afrika
Nieuwe Binnenweg 153-A/B
3014 GK Rotterdam
010 436 1144
www.vivaafrika.nl

De Smaak van Afrika
Goudsesingel 342A
3011 KL Rotterdam

Open:
Ma-Zo: 17:00 – 22:00.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.