China Reizen

Doen in Beijing: hotspots en bezienswaardigheden

January 17, 2017

Beijing, Beijing. Een stad vol historie en cultuur. Een stad die mij verrast heeft, omdat het helemaal niet zo modern is als je zou verwachten van de hoofdstad van China. Het is zeker één van de indrukwekkendste steden die ik ooit bezocht heb. Je kunt hier eigenlijk makkelijk een week, zo niet twee weken, doorbrengen. Afhankelijk van hoe groot je interesse in de Chinese cultuur en geschiedenis is. Maar ook als deze eeuwenlange geschiedenis je niks kan schelen, is Beijing een leuke stad. Lekker eten, grote shoppingmalls, schattige hutongs en je overgeven aan een cultuurshock. Ik heb in de 7 dagen die ik in Beijing was een combinatie van dat allemaal gedaan en de grootste aanraders zal ik hieronder delen. Van de grote bezienswaardigheden tot de leuke wijkjes.

doen-in-beijing-7doen-in-beijing-12

Hostel

Wij verbleven in het Beijing Saga Youth Hostel. Een aanrader, omdat een privékamer met badkamer maar ongeveer 20 euro was. Daarvoor kregen we wel een super centrale ligging, 10 minuten van de metro, midden in een schattige en traditionele hutong. De kamer was schoon, de bar was gezellig, het ontbijt (ook westers ontbijt) was prima en je kon ook tegen een goede prijs verschillende tours boeken.

doen-in-beijing-21doen-in-beijing-hostel

Sanlitun

Dit is absoluut mijn favoriete gedeelte van Beijing, maar wel ook meteen de minst historische en culturele. Hier staan grote winkelcentra, een lange straat vol met stripclubs en bars en je vindt er vooral veel jongeren. Neem plaats op een terras, bestel een cocktail met zeer merkwaardig smakende rum er in en geniet van de langslopende dronken poppetjes, barbies en wannabe k-popsterren.

doen-in-beijing-23beijing-sanlitun

Zomerpaleis

De meeste toeristen zullen naar het Zomerpaleis van Cixi gaan. De plek waar de keizer en zijn aanhang de zomers doorbrachten. Het is een heel groot terrein met het ene mooie paleis, paviljoen en pagode na het andere. Op de dag dat ik hier heen ging, had de smog zijn toppunt bereikt en dus zag het er niet zo mooi uit als in de reisboekjes. Het Zomerpaleis ligt aan een kunstmatig aangelegd meer en dankzij de smog kon ik nog geen 2 meter vooruit kijken. Neem de tijd als je naar het Zomerpaleis wil gaan. Het is zo groot en mooi dat het zonde (en ook bijna onmogelijk) is om er snel even doorheen te lopen.

doen-in-beijing-9doen-in-beijing-8

Oude Zomerpaleis

Als je echt ruim de tijd hebt in Beijing, dan zou je ook langs het Oude Zomerpaleis kunnen gaan. Dit paleis werd eind 18e eeuw gebouwd en gebruikt. De Fransen en Britten hebben tijdens de Opiumoorlog het grootste gedeelte verwoest en dus zijn er voornamelijk nog ruïnes over. Deze overblijfselen zijn gewoon blijven liggen zoals ze verwoest zijn. Het is wel ver lopen, omdat dit terrein immens groot is. Dus ook dit is alleen een activiteit als je veel tijd en grote interesse hebt.

doen-in-beijing-11doen-in-beijing-13

Peking Duck bij Dadong

Ik waarschuw je alvast van te voren: neem een gevulde portemonnee mee! Dit restaurant is niet backpackers vriendelijk. Die waarschuwing hadden wij namelijk niet gekregen, toen iemand ons aanraadde hier te gaan eten. Toen we een half uur moesten wachten en de ene rijke familie na de andere naar binnen zagen gaan, kwam langzamerhand de realisatie dat dit wel eens een prijzig avondje kon gaan worden. Toen we de menukaart opensloegen en zagen dat de pekingeend hier omgerekend ongeveer 35 euro kostte, schrokken we wel even. De rest van de gerechten zijn nog duurder en de porties zijn zeer klein. En toch staat het in mijn lijst, want hoewel ik meer van een sappig geroosterd stukje eend met vlees houd, was dit ook wel een ervaring. Je krijgt eigenlijk bijna alleen het crispy eendenvelletje geserveerd, samen met wat flensjes een broodje, saus, ingelegde groenten en… suiker! De combinaties waren heel apart en de eend was eerlijk gezegd wel het geld waard. Maar we gingen niet met een volle maag naar huis;)

doen-in-beijing-24doen-in-beijing-22

Temple of Heaven

Je zal vast wel een keer een foto ergens gezien hebben van de iconische Tempel van Hemelse Vrede. En ook in het echt is ie mooi. Wat een indrukwekkende tempel. De keizers van de Ming-dynastie hielden hier ceremonies om te bidden voor een goede oogst.

doen-in-beijing-25 doen-in-beijing-29

Ook deze tempel staat in een immens groot park waar je een dag doorheen kunt lopen. Wij waren er op een zondag en ik vond dit het leukste park van allemaal. Er waren ontzettend veel families met kinderen aan het picknicken, sporten, spelen of schaken. De oude mannen die aan het kaarten waren, hadden vaak een groot publiek met andere oude mannen om zich heen.  Er werd  luid gelachen en heel fanatiek gespeeld. Ook waren er groepen mensen aan het stijldansen. Het was een soort west-Chinese dans met de bijbehorende klederdracht. Echt ontzettend leuk en bijzonder om te zien. Vooral hoeveel plezier iedereen er in had, dat straalde er echt van af.

doen-in-beijing-27 doen-in-beijing-26

789 District

Als je van moderne kunst of maatschappijkritische boodschappen houdt dan moet je dit écht niet overslaan. 789 District is een soort kunstdorp met verschillende tentoonstellingen en streetart. Dit is de plek waar je een voorzichtige vorm van maatschappijkritiek vind. Wel in de vorm van kunst dat je ook op een andere manier zou kunnen interpreteren. Verder vind je hier ook gewoon mooie kunstwerken. En toen ik er was, was er ook een tentoonstelling van Noord-Koreaanse propaganda posters. Erg interessant dus voor de geïnteresseerden.

beijing-789-2 beijing-789

Houhai Meer

Deze plek had ik bijna overgeslagen, maar gelukkig ben ik er toch geweest want het was verrassend leuk. Het is een meer waar je omheen kunt lopen of fietsen. Fietsen zijn te huur, maar je kunt je ook laten fietsen en dan krijg je meteen een tour door de omliggende hutongs. Onderweg vind je hippe koffietenten en gezellige terrassen. Toen ik er was stonden de bomen al een beetje in bloesem, dus het was een ontzettend mooi plaatje. En heerlijk om hier rond te lopen met een voorzichtig lentezonnetje in ons gezicht. ‘s Avonds toveren de terrassen zich om in karaoke- en muziekbarren waar veel live-optredens zijn. Heel erg gezellig hier!

beijing-houhai-lakedoen-in-beijing-houhai

Nanluoguxiang (Hutong)

In de buurt van het Houhai meer zit ook Nanluoguxiang. Eén van de leukste straten van Beijing. Het zit vol met winkeltjes, cafés en streetfood. Je ziet hier naast toeristen en expats, ook heel veel locals  rondlopen, op zoek naar hun favoriete snack. Het is de perfecte plek om een leuke souvenir te kopen en ook de perfecte uitvalsbasis om de omliggende hutongs te ontdekken.

doen-in-beijing-16houhai-beijing

Vanaf hier kun je een mooie wandeling door de hutongs maken en dan kom je uiteindelijk bij de Drum en Bell torens.

doen-in-beijing-17beijing-drum-tower

Hai Di Lao

Niet per se must-do in alleen Beijing, want je vind het overal in China en Azië. Maar stel je bent alleen in Beijing, dan moet je dit echt gedaan hebben! Bij Haidilao eet je hotpot. En de hai di lao ketens zijn echt enorm populair, dus bereid je voor op hele lange wachttijden. Maar het speciale aan dit ketenrestaurant is dat je hier behandeld wordt als een god. Tijdens het wachten krijg je gratis snacks, drinken en in verschillende vestigingen krijg je tijdens het wachten bijvoorbeeld een manicure of kun je gaan gamen. Tijdens het eten word je op je wenken bediend. Moet je garnalen pellen? De ober komt met handschoentjes aangerend. Per ongeluk op je shirt gemorst? Voordat je het kan schoonmaken, komt er een ober aan met een schort. Een rare ervaring, vooral omdat fooi geven niet gewaardeerd wordt (in heel China niet trouwens). Voor een diner ben je ongeveer 25 euro p.p. kwijt, afhankelijk van wat en hoeveel je bestelt.

hai-di-lao-hot-potdoen-in-bejing-hai-di-lao

Mr. Shi

Als ik dit toch eens kon bestellen op thuisbezorgd… Hier kun je de lekkerste dumplings, gekookt of gebakken, eten. Met allerlei vullingen, de één nog lekkerder dan de andere. De porties komen in zes, zodat je veel verschillende soorten kunt proeven. Mr. Shi zit in the middle of nowhere in een hutong, maar is heel populair. Gehypet, zou je bijna kunnen zeggen. Maar ik vond het desalniettemin heel lekker.

doen-in-beijing-15 doen-in-beijing-14

De Chinese Muur (Mutianyu)

De Chinese muur is natuurlijk de nummer 1 bezienswaardigheid van Beijing, of zelfs van heel China. Er zijn heel veel delen van de muur die je kunt bezoeken. Wat veel mensen niet weten is dat de toeristische stukken allemaal gerenoveerd zijn en dus niet ‘authentiek’ zijn. Natuurlijk is dit vanuit veiligheidsredenen logisch. Ik ben naar het Mutianyu  gedeelte gegaan, omdat daar een groot gedeelte gerenoveerd is, maar als je ver genoeg doorloopt kom je bij het oude gedeelte dat 100 jaar geleden voor het laatst gerestaureerd is. Hoewel ik niet echt van de tours ben, hebben we hiervoor wel een tour geboekt via ons hostel. Mutianyu ligt ongeveer op 1,5 uur vanaf Beijing. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen houtje naar de muur te gaan, maar er gaat geen rechtstreeks vervoer vanaf Beijing en dus is het best wel veel gedoe, kost het veel  tijd en ben je ook zeker niet veel goedkoper uit.

doen-in-beijing-19doen-in-beijiing-chinese-muur-2

Vergeet niet hoe zwaar het is om over de muur te lopen. De treden van de trappen zijn ongelijk en sommige trappen zijn heel erg stijl. Ik heb enorme hoogtevrees en op de muur heb ik een aantal keren diep adem moeten halen. Bij Mutianyu kun je met een kabelbaan naar de muur, dat is echt heel erg fijn, want anders kost het je ongeveer al 30 minuten (en heel veel energie) om alleen al op de muur te komen. Een andere zeer populaire optie om er weer af te gaan, is via de rodelbaan. Dan glij je zo binnen een paar minuten naar beneden.

doen-in-beijing-lange-muur-2  doen-in-beijing-lange-muur

Wil je het oude gedeelte bereiken, loop dan ongeveer 1,5 uur door vanaf de kabelbaan. Op een gegeven moment zie je een bord met verboden toegang, maar je kunt gewoon doorlopen. Je ziet vanzelf wanneer je het oude gedeelte bereikt hebt.

Wangfujing

Hier vind je de grootste shoppingstraat van Beijing. Met alle grote merken, zoals H&M, Adidad, Forever21 etc. Niet zo boeiend, want dat vind je in de meeste grote steden. Maar wat wel boeiend is, is het beruchte marktje dat hier zit. Wangfujing Xiao Chie Jie is een straat vol met vreemd voedsel. Van spinnen tot schorpioenen. De geur is soms vreselijk hier en er was echt niks dat mij lekker leek. Het is gewoon een tourist-trap, maar als je het leuk vind om je grenzen te verleggen moet je in ieder geval hier zijn.

doen-in-beijing-1doen-in-beijing-2

De Verboden Stad

Ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die ik in mijn leven bezocht hebt. Oké ik ben niet geheel objectief, want ik ben sinds kind af aan al super geobsedeerd door de Verboden Stad. Mulan was absoluut mijn lievelingsfilm en een aantal jaren geleden was ik zwaar verslaafd aan de Chinese serie The Legend of Zhen Huan. Je ziet de Verboden stad zo vaak in films, op tv, op schilderijtjes bij Chinese restaurants. En om het dan in het echt te zien, is gelukkig even magisch als je zou verwachten. Het bekende plein en gebouw bij de ingang is zo groot en mooi!

doen-in-beijing-3beijing

Je kunt gerust een dag hier rondlopen en verdwalen in alle hofjes en huisjes waar de keizers, concubines en het personeel woonden. Er staat heel veel informatie overal en er zijn ook veel objecten te bewonderen. Zoals oude meubels, schilderijen, wapens en dergelijken.

Jingshan Park

Tegenover de Verboden Stad ligt het Jingshan park. Dit is een park en een berg met bovenop de berg een tempel. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over de Verboden Stad. Tenminste… als het smogvrij is.

doen-in-beijing-4doen-in-beijing-10

Tiananmen Square

Het plein van de Hemelse vrede was afgesloten toen ik er een bezoek aan bracht. Ik weet nog steeds niet precies waarom het was, maar we mochten wel door de straat lopen naast het plein. We moesten een half uur in de rij wachten voor toegang tot het plein en de poort van de Hemelse Vrede, want er wordt hier heel goed gecontroleerd. Het plein is niet boeiend, maar het is natuurlijk een enorm beladen plek. Voor veel mensen hoort het erbij om dit gezien te hebben. En je kunt hier ook het grote portret van Mao bewonderen, of zelfs zijn opgebaarde lichaam bewonderen.

doen-in-beijing-6doen-in-beijing-5

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Metrocazar October 26, 2020 at 7:18 pm

    Dit is een heel leuk reisverslag van je trip naar Peking. Peking is inderdaad een geweldig leuke stad, met ontzettend veel bezienswaardigheden. In het oude stadsdeel staan (gelukkig) geen wolkenkrabbers. Deze staan in het oosten van de stad.
    De meeste bezienswaardigheden zijn overigens heel eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Misschien is ons navigatie-systeem voor de metro van Peking ook wel handig voor degenen die (voor het eerst) naar Peking gaan.
    https://www.metrocazar.com/beijing/

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.