Reizen Taiwan

Doen in Taipei, Taiwan

August 3, 2016

Taiwan is een bestemming die vaak overgeslagen of totaal vergeten wordt. Dat is zonde, want Taiwan heeft mooie natuur, vriendelijke inwoners en een bruisende stad: Taipei. En dat is dan alleen nog maar even kort samengevat, want Taiwan heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, zoals bijvoorbeeld (volgens sommigen) het beste eten van Azië. Helaas had ik te weinig tijd om uitstapjes te maken naar de rest van Taiwan en heb ik mij alleen beperkt tot Taipei en wat omliggende plekken voor dagtripjes. Ik zal hier de vijftien leukste tips delen over wat te doen in Taipei en daar om heen.

 


15. Kattencafé
Inmiddels wel in elke grote stad te vinden, maar Taipei was één van de eersten. Dus hou je van katten? Bezoek een keer één van de velen kattencafé’s in Taipei. Bestel een matcha latte en kroel er op los!
IMG_3651
14. Pineapple Cake
Er staan nog een heleboel andere eettips in deze lijst, maar ook dit mag je niet overslaan. In elke straat zit wel een winkel waar je dit kunt kopen en het is de bekendste lekkernij van Taipei. Maar niet alleen de pineapple cake is een aanrader. Er zijn ontelbaar veel bakkerijen in Taipei die een heleboel lekkere zoete broodjes en taartjes verkopen. Bijvoorbeeld de cheesetart, het lijkt eigenlijk op een kruising tussen een egg tart en een cheesecake. Probeer gewoon net als ik alles uit en als je van zoetigheid houdt, zal het je niet teleurstellen!
IMG_3795IMG_3610
13.
 Chang Kai Shek Memorial
Taiwan heeft een hele bijzondere geschiedenis en heeft politiek gezien nog steeds een bijzondere status. Chang Kai-Shek is geliefd en omstreden, maar wat je er ook van vindt, zijn memorial is heel indrukwekkend. Loop de 80 treden omhoog en aanschouw een enorme bronzen beeld van de man.
IMG_3343IMG_3345
12. Maokong Gondola & Taipei Zoo
Deze twee activiteiten kun je combineren met één ticket. De Maokong kabelbaan komt zowel langs de dierentuin als langs verschillende stops op de bergen. In de bergen kun je tempels met een indrukwekkend uitzicht over de stad bezoeken. Daarnaast kun je kijken bij de theeplantages en bij één van de theehuizen de Taiwanese thee proeven.
IMG_3822IMG_3838
IMG_3812 IMG_3865
11. Tamsui
Taiwan heette vroeger Formosa. En wist je dat Formosa 38 jaar bezet is door de Nederlanders? In Tamsui, zo’n 30 minuten met de MRT vanaf Taipei, kun je Fort San Domingo aanschouwen. Een fort gebouwd door de Spanjaarden, maar waar de Nederlanders ook een deel bijbouwden: Fort Antonio. Een  bijzonder stukje geschiedenis waar niet veel mensen van op de hoogte zijn. Maar Tamsui heeft meer redenen om langs te gaan. Het is namelijk een charmant vissersdorpje met een mooie boulevard en genoeg eetkraampjes om de hele dag je buik vol te eten. Ga vooral langs bij één van de seafoodrestaurants.
IMG_3523IMG_3500
IMG_3494IMG_3493

10. Beitou
Beitou ligt vlakbij Taipei en is ook makkelijk te bereiken met de MRT. Vanaf de metro moet je een klein stukje lopen. Je ziet vanzelf een heleboel borden staan, waarop alle hotsprings zijn aangegeven. Je kunt de route lopen en zo langs alle kleine en grote hotsprings gaan, maar let op, deze kun je alleen aanschouwen en niet betreden. Je kunt ook een hotel of spa boeken waar je tegen betaling gebruik kan maken van een duik in de hotsprings.
IMG_3455IMG_3456

9. Yangminshan National Park
Een minder bezocht gedeelte vlakbij Taipei, maar niet minder mooi. De route gaat door de bergen, langs watervallen, vogels, bloemen, planten. fonteinen en tempels. Je kunt hier met tientalle buslijnen doorheen rijden. Er zijn ook speciale tickets waarmee je de hele dag in en uit de bus kunt stappen. Een andere optie is om de hele route te lopen.
IMG_3451IMG_3458

8. 1914 Creative Park
Taipei is een hele creatieve stad. Er zijn heel veel arts&crafts winkels, kunstmusea en kunstgallerijen. In 1914 Creative Park – de naam zegt het al- zijn al deze elementen gebundeld in een gezellig, groen park. Drink koffie in één van de hipste hipstertentjes, koop de schattigste postkaarten, aanschouw moderne kunstwerken of picknick op het gras.
IMG_3632IMG_3625
IMG_3633IMG_3636

7. National Palace Museum
Dit museum heeft de grootste Chinese kunstcollectie ter wereld. En dat komt doordat de Chinese Nationalisten alle kunst dat opgeslagen stond in de verboden stad mee hebben genomen naar Taiwan. Er staan spullen uit de tijd van 10.000 jaar voor Christus zoals jade sieraden. Ook is er heel veel Chinese kalligrafie. En er is zelfs een interactieve ruimte waarin oude Chinese kunstwerken tot leven gebracht worden. Het is een ontzettend interessant, maar ook modern museum waar je een hele dag in kunt rondlopen.
IMG_3377

6. Din Tai Fung
Shanghai staat bekend om zijn xiao long bao: een dumpling met varkensvlees en soep van binnen. Din Tai Fung staat bekend om de beste versie van deze lekkernij en zijn o.a. daarom ook bekroond met een michelinster. Inmiddels vind je Din Tai Fung door heel Azië (en zelfs Australië) maar de allereerste originele Din Tai Fung zat toch echt in Taipei. Topservice, geen bijzondere aankleding, heerlijk eten en dat voor weinig geld. Bestel de xiao long bao met krab en varkensvlees en de bekende Taiwanese beef noodle soup.
IMG_3362IMG_3355
5. Elephant Mountain
Ik beklom het toen het 30 graden was en dat is best zwaar, maar eenmaal boven heb je verschillende uitkijkpunten over heel Taipei. Je kunt dit natuurlijk ook vanuit Taipei 101, één van de hoogste torens ter wereld, beschouwen. Dan moet je alleen wel je portomonnee open trekken. De elephant mountain is gratis, vergt alleen wat meer inspanning, maar het uitzicht is even mooi. Ga aan het einde van de dag (6 uur) als het bijna gaat schemeren en wacht tot de lichtjes aangaan.
IMG_3576
4. Jiufen
Dit ontzettend mooie dorpje mag je echt niet overslaan. Jiufen is ontstaan als geïsoleerd dorpje met negen families, vandaar de naam jiu (9) fen (maaltijden). Het dorpje ligt prachtig op de bergen en de huizen zijn in Japanse stijl. Je kunt hier in de straatjes meer dan genoeg souvernirs krijgen en er zijn veel goede theehuizen. ‘S avonds wordt het hele dorp verlicht met sfeervolle rode lantaarns. Loop vooral ook de berg op die er tegenover ligt, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op het dorp en de zee. De setting van de bekende animatiefilm Spirited Away is geïnspireerd op dit dorpje. En dat begrijp ik heel goed, want het ziet er prachtig uit. Je kunt het makkelijk met de trein (naar Ruifang) en de bus bereiken.
IMG_3793IMG_3767
IMG_3760
3.  Hotpotten
Je kunt niet naar Taipei gaan zonder een keer te gaan hotpotten! Hotpot is het bereiden van verschillende ingrediënten zoals dun gesneden rund, noodles of groenten in een hete bouillon. Zelfs als het buiten heet is, smaakt een hotpot nog steeds lekker. Je kunt zelf bepalen welke ingrediënten je er in wil gooien, dus voor iedereen is er keuze genoeg. In Taipei heb je een heleboel all you can eat hotpotrestaurants. Hier kun je ongelimiteerd van een buffet van rauwe ingrediënten pakken die je vervolgens zelf kookt in een pan die bij je op tafel staat. Ook is er meestal een sauzenbar met sojasaus/knoflook/lente ui etc. En de meesten hebben ook een toetjes- en ijsbuffet. Het is gezellig, je kunt zoveel eten als je wil en het is ook nog eens hartstikke lekker!
IMG_3607

2. Ximending
Ximending wordt vaak het Harajuku van Taipei genoemd. Het is mijn favoriete plek in Taipei en ik ben er elke avond geweest (mede omdat ons appartement hier zat). De straten zijn gevuld met neonlichten, eetkraampjes en hip geklede jongeren. Uit elke winkel klinken de popualairste (K)popnummers en op elke hoek van de straat is er een straatoptreden. Ik heb midden op straat een karaokeset, dancebattles en acrobatiek gezien. Vanaf 6 uur ‘s avonds komt deze wijk tot leven en is het er heel gezellig.
IMG_3540IMG_3879

1. Nightmarkets
En op nummer 1 is toch weer het eten geëindigd! Taipei is dan ook niet voor niets bekend om zijn lekkere eetgelegenheden. Het lekkerste eet je naar mijn mening op straat. Er zijn een heleboel verschillende nightmarkets, maar de leukste vond ik de Shilin Night Market. En hoewel ik zelf niet de grootste held ben qua streetfood, heb ik in Taipei echt alles durven eten. De kwaliteit en hygiëne is hier heel goed en ik ben ook nergens ziek van  geworden. Het lekkerste vond ik de poffertjes met kaas ertussen (toch nog een klein beetje Dutch heritage?) en de hujiao bing: een gebakken broodje met varkensvlees en zwarte peper. En de populairste snack is toch wel de Hot Star Chicken, alhoeel ik deze zelf niet zo heel bijzonder vond…
IMG_3389IMG_3870
IMG_3394 IMG_3399

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply ellen August 4, 2016 at 7:37 am

    Wauw elize prachtige foto’s

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.