Reizen Zuid-Korea

Doen in Seoul, Korea: hotspots en bezienswaardigheden

March 29, 2017

Geen plek heeft me ooit eerder zo geïntrigeerd als Seoul. Het is immens groot, heeft een hele bewogen geschiedenis en is moderner en innovatiever dan elke andere plek op de wereld. Het ene moment loop je door een prachtige historische wijk met traditionele huisjes en jonge meiden die verkleed in klederdracht selfies maken met hun Samsung telefoon. En het volgende moment loop je door een hypermoderne wijk waar de  shoppingmalls oneindig lijken, 24 uur per dag open zijn en waar op elke hoek van de straat een plastische chirurg zit. Want wist je dat Korea de nummer 1 bestemming voor plastische chirurgie is? Mensen over de hele wereld vliegen hier naar toe om hun gezicht en lichaam meer aan de heersende schoonheidsidealen te laten voldoen.

Ik heb een week in Seoul doorgebracht en ik heb onwijs veel gedaan. In deze blog geef ik je al mijn tips over hotspots, bezienswaardigheden en leuke, bijzondere restaurants om te eten.

Gyeongbokgung

Dit is het bekendste paleis van Seoul. Het paleis komt uit 1394, werd platgegebrand door de Japanners en gerestaureerd in 1867. In 1911 werd opnieuw het grootste gedeelte verwoest door de Japanners, maar tien  gebouwen zijn bespaard gebleven. Het terrein is erg groot en je kunt hier heel veel mooie gebouwen aanschouwen. Je kunt het paleis bereiken via het Gwanghwamun Plein. Op het terrein zit ook een gratis museum: Het National Folk Museum. Als je tijd over hebt, is het wel de moeite waar om hier even doorheen te lopen. Het focust zich vooral op de verre geschiedenis van Korea en er zijn hier bijzondere, historische voorwerpen te bewonderen. Ook kun je meelopen met gratis Engelse tours. Van 11:00 t/m 15:00 is er elk uur een wisseling van de wacht. Dit gaat gepaard met een hele uitgebreide ceremonie die je niet mag missen.  

National Museum of Contemporary History

Als je Korea beter wil begrijpen dan doe je er goed aan om eens een bezoekje aan dit verstopte museum te brengen. Hier volg je een route waarin de moderne geschiedenis van Korea op een chronologische manier wordt verteld. Met tekst, foto’s, video’s, voorwerpen en interactie. Van de verschrikkelijke Japanse bezetting, tot de even verschrikkelijke Koreaanse oorlog en de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea. In het museum zie je heel goed hoe dit land, verscheurd door jarenlange oorlogen en armoede, zich heeft ontwikkeld tot één van de rijkste landen ter wereld. In maar 30 jaar, een ongelooflijke korte periode, heeft Korea zich op weten te krabbelen. Indrukwekkend.

Myeongdong

Deze straat heeft alles wat je nodig hebt om een middag goed te shoppen. Winkelcentra, koffietentjes en streetfood. Alhoewel de winkels in Myeongdong wel veelal de grotere ketens zijn die je hier in Nederland ook kunt vinden. Dus als je op zoek bent naar iets speciaals, dan kun je Myeongdong beter overslaan.

Changgyeonggung

Als je maar één paleis kunt bezoeken is Gyeongbokgung wat indrukwekkender, maar als je meer tijd hebt of een wat rustigere plek prefereert dan zal Changgye0nggung je niet teleurstellen. Het is een prachtig complex. In dit paleis verbleven voornamelijk de vrouwen van de keizer. Tijdens de Japanse bezetting van 1911-1945 was dit complex omgebouwd tot een dierentuin. In 1983 heeft Korea het weer terug omgebouwd naar zijn originele staat.

National Museum of Korea

Als je alleen al vanaf de metro naar het National Museum of Korea loopt, raak je al onder de indruk. Dit museum is gigantisch. En als je dan binnenstapt, valt je mond al helemaal open. Het is ruim en groot. Hier vind je naast verschillende tentoonstellingen ook de standaard tentoonstelling over de geschiedenis van Korea. Het begint bij de prehistorie en langzaam ontwikkelen de thema’s van de zalen zich tot modernere tijdperken.

Insadong

Insadong is een schattige buurt, maar ook ontzettend toeristisch. Het is in ieder geval de plek om souvenirs te kopen. Er zijn galerieën, kleine winkeltjes met handgemaakte spullen, tentoonstellingen en straatartiesten. Doe mee aan een theeceremonie of proef van de lokale streetfood.

Bukchon Hanok Village

In dit ‘dorpje’ kun je het traditionele Korea ervaren. Loop langs de schattige huisjes of verkleed je in Koreaanse klederdracht als je dat leuk vindt. Hier kun je ook één van de meest gemaakte foto’s van Seoul maken. Namelijk de foto waarop je van de traditionele Hanok uitkijkt op de hypermoderne skyline van Seoul.

Itaewon

Dit is een beetje het luxe expat gedeelte van Seoul. Je vindt hier heel veel chique bars, merkwinkels en internationale restaurants. Dat komt omdat het vlakbij de US army base is.

Seoul N Tower

Dit is toch wel iets dat je niet mag overslaan. Bovenop een berg staat de Seoul N Tower. Tegen een entreeprijs kun je de toren betreden en heb je een geweldig uitzicht. Maar ook rondom de toren heb je meerdere uitkijkpunten met een indrukwekkend uitzicht. Er zijn meerdere bussen die je van beneden naar bovenop de berg brengen. Je kunt ook een stuk lopen. Wij waren er tijdens de bloesem en de hele route was alsof je door een schilderij liep zo mooi.

Dongdaemun

In Dongdaemun heb je ontelbaar veel winkelcentra die zelf ook weer ontelbaar veel winkels en kledingstallen hebben die ontelbaar veel soorten kleding, schoenen en accessoires verkopen. Snap je het nog? Een soort inception aan shopmogelijkheden. Daar komt nog eens bij dat de meeste winkelcentra bijna 24 uur per dag open zijn. In Dongdaemun komen mensen over de hele wereld inkopen doen voor hun winkel, omdat de meeste winkelcentra wholesale markets zijn. Sommige plekken verkopen ook stoffen. Het winkelcentrum Doota heeft ook hele mooie kleding van Koreaanse labels.

Hongdae

Volgens veel mensen de leukste buurt als je van hip en druk houdt. Er zijn straatoptredens, supertrendy geklede tieners, hippe koffietentjes en hele goede Internationale restaurants. De Hongdae Shopping street is heel leuk om te shoppen.

Naksan park + ihwa mural village

Dit was het leukste wat ik bezocht heb in Korea. De route die je hier kunt kopen leidt je langs hele mooie muurschilderingen, streetart, schattige winkeltjes en indrukwekkende uitzichten. Bovenaan de route kun je op een uitkijkpunt wachten tot de avond vakt over Seoul. Prachtig!

 

Gangnam

Het was wel even een momentje toen ik uit de metro stapte en beseft dat ik op deze legendarische plek was! Oppa Gangnam Style! Gangnam is dé plek waar je de beste clubs vind waar de grootste dj’s komen draaien.

Bonguen-sa

Ik was hier eigenlijk per toeval, omdat ik een bezoekje bracht aan één van de grootste winkelcentra van Seoul: Coex (zo groot dat er zelfs een enorm oceanium zit). Daar tegenover zit een hele rustgevende tuin met een tempel. Ik was er ongeveer rond 7 uur ‘s avonds en toen was er een hele mooie ceremonie. Een monnik maakte met trommels en een gong muziek. Ondertussen waren er veel mensen aan het bidden bij het grote Boeddhabeeld.

Eten

En natuurlijk zou deze blog niet compleet zijn, zonder te vermelden dat je vooral ook goed je buikje rond kunt eten in Seoul. Ga vooral Korean BBQ’en er zijn ontelbare mogelijkheden, sommige bbq-zaken verkopen alleen orgaanvlees, dus let wel even op waar je binnenloopt. Eet ook het meest traditionele gerecht bibimbap. Mijn ervaring dat de kleine familiezaakjes deze het beste maken. Dat geldt ook voor gimbap, de Koreaanse variant op de sushi. Ten slotte zou ik ook galbi aanraden. Dit is een soort pan in het midden van je tafel dat je met vlees, saus en rijst vult en ter plekke gaar kookt.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.