Hotspots Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Restaurant Roots

October 3, 2016

Vorige week werd ik uitgenodigd voor een persdiner bij Restaurant Roots in het Hilton in Rotterdam. De temperaturen lagen vorige week nog hoog en de zon scheen nog volop, maar officieel was het echt herfst. En omdat Restaurant Roots altijd met de seizoenen meekookt, was het tijd voor de introductie van hun herfstmenu. Dus werd in Restaurant Roots de zomerdecoratie ingewisseld voor de herfstbladeren. Terwijl het buiten weer vroeg donker was, zat ik lekker knus binnen in het sfeervolle restaurant van het herfstige diner te genieten.


 roots-1 roots-8

Maar voordat we van het diner mochten genieten, kregen we eerst wat meer informatie over het diner. Chefkok Stephan Nijs sprak ons toe vanuit het hooi waar allerlei verse herfstproducten stonden. Het woord gaf hij aan John Groeneweg die ons alles – maar dan ook echt alles – bijspijkerde over de aardappel. Wat is er nu Hollandser dan een aardappel? En toch wordt ie eigenlijk niet genoeg gewaardeerd. De aardappel wordt te lang gekookt en met een zakje nepjus gegeten. Volgens de chefkok en de aardappelexpert is het tijd om de aardappel niet langer voor lief te nemen.

roots-2 roots-3


Eenmaal aan tafel begonnen we het diner met een waldorfsalade. Daarbij werd een passende witte wijn geschonken. De sommelier kon deze wijn zo goed introduceren dat ik de wijn al kon proeven, voordat ik een slok genomen had. De waldorfsalade werd geserveerd in een weckpot. Het zag er prachtig uit en het was ook een lekker begin van het diner.

roots-5

De tweede gang was een st jacobsschelp in een pompoenmousse. Het gerecht was een parel voor het oog. Hierbij werd dezelfde wijn als bij de eerste gang geschonken, maar op een andere temperatuur. Ik heb weinig verstand van wijn, maar grappig om te proeven dat een andere temperatuur zoveel uit kan maken voor de smaak.

roots-6

En toen kwam de langbesproken aardappel op tafel. Aardappel is niet mijn ding. Bij een aardappel moet ik denken aan smakeloos en melig. Maar ik vergat mijn vooroordelen voor even en nam een hapje… Hier komt mijn eerlijke mening: aardappel kan wel lekker zijn! Misschien was het het ras, misschien was het de royale truffel die erbij geserveerd werd, maar deze aardappel smaakte echt goed.

roots-9

Als vierde gang kwam er vlees op tafel. Duif, bloedworst en bietjes. Hierbij werd een lichte rode wijn geserveerd. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit ook echt een geslaagd gerecht was. Het bracht me zeker in de herfstsfeer.

roots-11 roots-12


Geen diner is compleet zonder een toetje voor een zoetekauw als ik. En wat past er beter bij herfst dan appel en kaneel? Samen met vanille ijs, crumble en een kopje appeltaart-thee. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, sloten we het diner af met een kopje koffie en een klein kopje crème brûlée. Je begrijpt dat ik helemaal voldaan naar huis ging! Het was heerlijk.

roots-13roots-14

Roots Rotterdam
Kruiskade 9
3012 EE Rotterdam

Open:
Ma t/m zo: 07:00 – 22:00

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.