Japan Reizen

Naoshima: het prachtige, kunstzinnige eiland van Japan

January 31, 2020

Tokyo, Kyoto en Osaka zijn bestemming in Japan die bijna geen enkele toerist overslaat op zijn eerste bezoek aan Japan. Ook Nara, Hiroshima en Yokohama zijn drukbezochte bestemmingen. Het eiland Naoshima ligt daarentegen nog minder op de radar van toeristen. Gelukkig maar, want zo kun je ontkomen aan de menigte en in alle rust genieten van dit mooie en bijzondere eiland vol kunst en musea.

Bijzonder

Wat Naoshima zo speciaal maakt, is dat het een eiland is dat helemaal in het teken staat van moderne kunst van Japanse en internationale kunstenaars. Over het hele eiland staan objecten die je kan bewonderen en waarmee je leuke foto’s kunt maken. Het bekendste kunstwerk is de pompoen met stippen (in verschillende uitvoeringen te zien op het eiland) van Yayoi Kusama.

Daarnaast zijn er zijn verschillende musea op het eiland waar de kunst tentoongesteld wordt van zeer grote namen. Zo hangt het werk van Monet in een van de musea, maar kun je ook de indrukwekkende lichtinstallaties van James Turrell te zien. Omdat het zulke bijzondere musea zijn, de gebouwen zelf ook vaak een kunstwerk, mag je binnen absoluut geen foto’s maken. Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in moderne kunst, sommige musea zijn interactief waardoor het voor iedereen boeiend blijft.

In verschillende oude, verlaten huizen van Naoshima zijn er kleine tentoonstellingen te zien. Via een strippenkaart kun je ze allemaal bezoeken. Een van de kunstwerken, The Dark Side Of The Moon van James Turrell, zal me altijd bij blijven. We moesten op een bepaald tijdstip voor het huis verzamelen, werden toen mee naar binnen genomen, kwamen in een compleet donkere ruimte terecht – best eng – en bleven daar een tijdje wachten voordat we het kunstwerk konden ervaren. Klinkt vaag, maar ik wil niet teveel spoilen. Het was wel een onvergetelijke ervaring.

Fietsen

Als je met de ferry aankomt op Naoshima, kom je gelijk bij een tourist office. Zoals overal in Japan, is alles tot in de puntjes geregeld. Je zult gelijk tegen meerdere fietsenverhuurders aanlopen en tegen een schappelijke prijs kun je een elektrische of een gewone fiets huren. Er gaan ook bussen op het eiland, maar die gaan op verschillende tijdstippen en een fiets maakt alles veel makkelijker te bereiken. Je kunt het eiland makkelijk in een dag rondfietsen, zodat je langs alle bezienswaardigheden komt.

Ik heb trouwens nog wel een tip. Als typische Hollander huurde ik uiteraard de gewone fiets. Elektrische fietsen zijn toch voor losers? Na tien minuten had ik echter spijt van mijn keuze. Het eiland is verre van plat en je moet dus berg op berg af en dat is best zwaar. Zeker als het 30+ graden is en de zon op je rug brandt. Mochten er nog elektrische fietsen beschikbaar zijn – die zijn namelijk snel op – dan zou ik je aanraden daarvoor te kiezen. Of bereid je voor en doe makkelijke kleding aan en neem genoeg water mee.

Naoshima JapanNaoshima Japan

Praktische informatie

Naoshima ligt in de prefectuur Kagawa, onder Osaka en Kyoto. Het eiland is makkelijk te bereiken vanuit de meeste grote steden. Je reist eerst met de trein naar Okayama en vanuit daar pak je de trein naar het kleine havenstadje Uno. In Uno vertrekken er elke dag meerdere ferry’s van en naar Naoshima en de andere omliggende eilanden.

Wij verbleven in een hotel in Uno dat tegenover de haven lag. Een hele fijne uitvalbasis en ook een goedkope, want op Naoshima zelf heb je maar weinig verblijfplekken waardoor de prijzen erg hoog liggen.

Het is ook handig om alle tickets voor de musea van tevoren te kopen. Het Chichu Art Museum werkt bijvoorbeeld met tijdvakken, zodat er nooit teveel mensen tegelijkertijd binnen zijn. Als je op een bepaalde tijd reserveert, kun je daar rekening mee houden in je planning. De route langs alle bezienswaardigheden is namelijk een rondje en het Chichu museum ligt aan het begin (of einde) van de route.

Eten

Uiteraard heb je, zoals overal in Japan, ook op Naoshima genoeg plekken om heerlijk te eten. Of je nu liever Aziatisch of Westers eet, je kunt het allemaal vinden op het eiland. Als je de route rond het eiland fietst, zijn er genoeg plekken onderweg om te stoppen voor een hapje of een drankje. Zo namen wij bijvoorbeeld bij een heel schattig koffiezaakje een grote kom geschaafd ijs (kakigori), heel verfrissend als het 30 graden is!

Overtuigd?

Naoshima is absoluut een van de meest bijzondere en memorabele plekken die ik bezocht hebt. Ook al ben ik geen mega (moderne) kunstkenner, ik vond alles indrukwekkend. Niet alleen de musea zelf, maar ook de kunstwerken buiten. Maar wat ik het mooiste vond, was de samensmelting van de kunstwerken en de gebouwen met de natuur. Overal heb je een prachtig uitzicht, want het is ook echt een heel mooi groen eiland.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.