Jarenlang hoorde ik alleen maar goede verhalen over Lissabon. Het enthousiasme waarmee iedereen vertelde over die Portugese stad, zorgde ervoor dat mijn interesse gewekt was. Toen een vriendin van mij vroeg of ik mee wilde om de Oud en Nieuw in Lissabon te vieren, twijfelde ik dan ook geen moment. Yes, I do! En zo geschiedde: op 30 december vlogen we naar de stad van de sardientjes om de laatste dagen van 2017 en de eerste van 2018 door te brengen.
PRAKTISCHE ZAKEN
We vlogen van Amsterdam (helaas, want vanaf 2018 vliegt Transavia ook vanaf Rotterdam) in een paar uurtjes naar Lissabon. Vanaf het vliegveld was het makkelijk om in het centrum te komen. We konden de bus of de metro nemen, maar wij pakten het nog beter aan en namen gewoon een Uber. Voor zo’n 10 euro (we waren met vier personen, dus perfect om een Uber te delen) reed de chauffeur ons naar de Bairro Alto, het gezelligste gebied van Lissabon. Hier zat namelijk onze Airbnb.
En ook die kozen we uit, omdat het van alle gemakken voorzien was. Tegen een hele schappelijke prijs zaten we in een ruim appartement op de beste locatie mogelijk. Inclusief uitzicht over één van de meest idyllische straatjes ever. Het enige minpunt? Het huis stond midden op een steile heuvel, dus onze beenspieren zijn die paar dagen flink getraind. Dat is trouwens niet zeldzaam in Lissabon. Het overgrote gedeelte bestaat namelijk uit heuvels en bergen.
Toen we gesetteld waren – onze koffer neergegooid -, was het nog vroeg op de middag. Genoeg tijd dus om de stad te verkennen. Dat kun je doen met één van de beroemde trams, bijvoorbeeld de toeristische tram 28. Een andere optie is natuurlijk om de stad met de ouderwetse benenwagen te verkennen. Dat kan makkelijk, want heel groot is het centrum niet. Heuvelig, dat dan weer wel.
TOERISTISCHE DINGEN
Hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van de stad is de Castelo de Saõ Jorge. Je betaalt nog geen tien euro om dit kasteel naar binnen te kunnen en hebt hier een prachtig uitzicht over het water en de stad. Heel leuk is dat er hier verschillende wijnkraampjes staan, voor een glas ‘Wine with a view’. Verder kun je langs het grote plein Praça do Comércio lopen, door het Rossioplein wandelen, flaneer door de winkelstraten die daar omheen liggen of de bijzondere lift Santa Justa bezoeken.
Maar bovenal: ga naar Alfama! Het schattigste buurtje van Lissabon waar je gewoon zonder doel doorheen moet dwalen. En eet ondertussen dan ook een kippasteitje of een pasteis de nata. Ik moet zeggen dat toen ik hier liep, meteen begreep waar iedereen het over had. De straatjes zijn prachtig. De huizen zijn versierd met de kleurrijkste tegeltjes, de kale muren zijn versierd met streetart en op sommige hoeken van de straat wordt de stilte opgevuld met de mooie muziek van een straatmuzikant.
OUD & NIEUW
En toen was de magische dag aangebroken: 31 december. Sommige mensen hebben er niks mee, anderen zijn zoals ik en voelen een onbeschrijfelijke spanning in de lucht. In Lissabon wordt Oud en Nieuw groots gevierd. Op het Praça do Comércio is ‘s avonds een groot feest met een podium waar wordt afgeteld naar 12 uur. Daarna volgt een mooie vuurwerkshow. Verder is het in Lissabon heel gebruikelijk om uit eten te gaan op oudjaarsdag. Houd er dus rekening mee dat bijna elk restaurant een speciaal menu hanteert. En dat menu is helaas vaak erg prijzig. Wel krijg je er dan meestal een fles/glas drank bij.
12 UUR MOMENT
Wij gingen niet op het drukke plein staan. Hoewel sardientjes dé symbool van Lissabon zijn, had ik weinig zin om als sardientjes in blik af te wachten op het vuurwerkmoment. Aangezien Lissabon ook wel ‘de stad van de zeven heuvels’ wordt genoemd, zijn er genoeg uitkijkplekken. Wij gingen op één van de hoge punten staan. Rond tien uur kwamen we daar aan, gewapend met wodka, cola, bier en champagne. Er hing een ontzettend gemoedelijke sfeer. Mooie bijkomstigheid: het was ongeveer 13 graden, dus je hoefde er ook geen kou te lijden.
Toen de klok 12 uur sloeg (een uurtje later dan in Nederland), begon er op meerdere plekken een vuurwerkshow. Vanuit het punt konden we bijna alles zien. Helaas heb ik hier geen foto’s van, want ik was te druk bezig met mijn traditionele emotionele speech over hoeveel ik van iedereen hou. Hierna zijn wij naar een feest gegaan waar we kaartjes voor hadden gekocht. Een andere optie is om naar de wijk Bairro Alto te gaan, waar de meeste barretjes zitten. In tegenstelling tot veel andere steden, kun je hier makkelijk een plek vinden waar je gratis naar binnen kunt.
BONUS
1 januari vlogen we ‘s avond weer terug. Die dag zijn we nog van terrasje naar terrasje gegaan en zaten we de tijd brak uit in het zonnetje. Het was een mooi weekend! Hoe kort ik er ook was, ik heb nog meer tips van dingen die je niet moet overslaan in Lissabon:
Cervejaria Ramiro: de beste seafood in town. Helaas heeft beroemde tv-kok Anthony Bourdain dit zaakje ook bezocht, dus is het nu een grote hype geworden en moet je ongeveer een uur wachten om naar binnen te mogen. Maar heb je de tijd, vooral doen!
Rooftopbar Park: je bent niet een echte hipster als je in je bezoek aan een wereldstad geen rooftopbar bezoekt, toch? Park (bovenop een parkeergarage) is een hele goede optie, met goede cocktails en een prachtig uitzicht.
Belém: bezoek hier de toren van Belém en het supermooie, indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jerónimos.
En als je toch in Belém bent, nee eigenlijk sowieso als je in Lissabon bent, ga niet weg zonder naar het superberoemde Pasteis de Belém te gaan!
Time-out market: alles wat je wil eten, kun je hier bestellen. Van hipsterfood tot traditioneel Portugees. Keuzestress gegarandeerd!
Mercado de Campo de Ourique: heel eerlijk gezegd, vond ik deze foodhal leuker. Iets rustiger en kleinschaliger, maar ook met een goed aanbod in eten en drinken.
No Comments