Frankrijk Reizen

Oud en Nieuw in Parijs

January 6, 2017

Vorig jaar was mijn plan al om Oud en Nieuw in Parijs te vieren. De treintickets lagen al klaar, maar na de aanslagen leek de sfeer me niet heel fijn in Parijs. Uiteindelijk ben ik toen naar Antwerpen gegaan. De jaarwisseling in het buitenland vieren beviel me heel goed. Dus toen een vriendin aan mij vroeg of ik zin had om dit jaar mee te rijden naar Parijs op Oud en Nieuw, hoefde ik niet lang na te denken. Een tweede kans om het nieuwe jaar in Parijs in te luiden.

oud-en-nieuw-in-parijs-8 oud-en-nieuw-in-parijs-14

Oud en Nieuw in Parijs

Er zijn op internet duidelijk twee kampen als het gaat om NYE in Parijs. De ene groep beweert dat Parijs één van de beste plekken ter wereld is om af te tellen, de andere groep vind Parijs enorm tegenvallen. Het belangrijkste om te weten als je overweegt Oud en Nieuw in Parijs door te brengen is dat er geen vuurwerk toegestaan is. Er is (meestal) ook geen officieel vuurwerk. Dus als het twaalf uur moment voor jou niet compleet is zonder uitgebreid vuurwerkshow, dan is Parijs misschien niet voor jou. Sommige mensen beweren ook dat de straten van Parijs uitgestorven en saai zijn op nieuwjaarsnacht, maar dat kan ik zeker tegenspreken. Ik heb genoeg mensen (toeristen én Fransen) een bonne année gewenst.

oud-en-nieuw-in-parijs-5oud-en-nieuw-in-parijs-4

Oudjaarsdag

Wij zijn met de auto naar Parijs gegaan. Vanaf Rotterdam is dat zo’n vijf uur rijden. Prima te doen en we zijn ook geen file tegengekomen. Je kunt natuurlijk ook makkelijk met de Thalys of met een Flixbus naar Parijs komen. Qua overnachting hadden wij een Airbnb in de wijk Batignolles, vlakbij de Arc de Triomph. Hotels en Airbnb’s zijn echt héél duur op 31 december, zeker als je in het centrum wil zitten. Dus wees op tijd als je nog een beetje een redelijke prijs wilt.

oud-en-nieuw-in-parijs-2 oud-en-nieuw-in-parijs

Op oudjaarsdag zijn we lekker door de straten van Parijs gaan lopen. Om te beginnen in de wijk Batignolles waar ons appartement zat. Deze wijk heeft die typische prachtige Parijse straten. Er zijn wel winkels, restaurants en genoeg bistro’s, maar verder is het meer een woonwijk voor locals. We liepen meteen richting een leuk restaurant om alvast te reserveren voor die avond. De meeste locals gaan op oudejaarsavond uiteten. Veel restaurants hebben daarom ook een speciaal menu. Het is heel belangrijk dat je zo snel mogelijk reserveert, want zonder reservering is het ‘s avonds bijna onmogelijk om nog ergens binnen te komen.

oud-en-nieuw-in-parijs-3 oud-en-nieuw-in-parijs-mamma-primi

Daarna gingen we lunchen in een willekeurige bistro waar we langsliepen. En dat was geen verkeerde keus, want het eten was heerlijk! Ik had een quiche met ham en kaas, want dat hoor je natuurlijk te eten als je in Frankrijk bent. De rest had een hele lekkere burger.

oud-en-nieuw-in-parijs-6 oud-en-nieuw-in-parijs-7

Na de lunch liepen we de klassieke (en toeristische) wandeling langs de Seine, via de Eiffeltoren. Het was -3 en mistig, geen ideale wandelomstandigheden. Dus we liepen snel richting de kerstmarkt om op te warmen met glühwein.

oud-en-nieuw-in-parijs-13oud-en-nieuw-in-parijs-17

De kerstmarkt zit aan het begin van de Champs Elysée, bij het reuzenrad. Hier vind je alle klassiekers. Van glühwein tot souvenirs.

oud-en-nieuw-in-parijs-21  oud-en-nieuw-in-parijs-23

Oudejaarsavond

De meeste winkels, markten en bezienswaardigheden blijven op oudjaarsdag gewoon tot in de avond open. En de straten zijn ook ‘s avonds gezellig druk.

oud-en-nieuw-in-parijs-24oud-en-nieuw-in-parijs-25

We begonnen de avond in het restaurant Mamma Primi, waar we gereserveerd hadden. Een super stijlvol Italiaans restaurant. De pizza’s waren goed belegd, de arancini was superlekker en vooral de truffelpasta was een aanrader. We dronken alvast wat wijn en prosecco en sloten het diner af met een heerlijke tiramisu.

oud-en-nieuw-in-parijs-24-mamma-primi-2 oud-en-nieuw-in-parijs-24-mamma-primi

Vanaf hier verplaatsten we ons langzaam aan naar de buurt van de Sacre Coeur. Eerst gingen we nog naar de supermarkt om wat champagne in te slaan. In het centrum zijn genoeg supermarkten te vinden die tot laat in de nacht open zijn. Houd er alleen rekening mee dat je officieel geen glas mee mag nemen op straat. Wij hebben dit wel gedaan en zijn niet gecontroleerd, maar officieel mag het niet. Klaar en goed voorbereid gingen we naar de metro, die rijdt de hele nacht door en is na 5 uur gratis. Naast de metro, rijden ook de bussen ‘s nachts door, maar beiden rijden wel een aangepaste route. Wij stapten uit bij Pigalle, de hoerenbuurt. Hier stapten we een karaokebar binnen om op een warme plek wat te drinken voordat we naar de Sacre Coeur zouden gaan.

oud-en-nieuw-in-parijs-28 oud-en-nieuw-in-parijs-30

Bij de Sacre Coeur telden wij af naar het nieuwe jaar. We hadden voor de Sacre Coeur gekozen, omdat het hier rustig was en je hier uitzicht hebt op de hele stad en we dus elk illegale vuurwerk zouden kunnen zien. Helaas was het mistig en zagen we dus niet veel. Ik had de Franse radio aangezet om nog een beetje in de sfeer te komen, maar toen de klok twaalf uur sloeg, was het niet een erg spectaculair moment. Als je dat wel wil, dan kun je beter naar de Eiffeltoren en als je van muziek en massa’s houdt, dan is de Champs Elysée de beste keuze.

oud-en-nieuw-in-parijs-27 oud-en-nieuw-parijs-sacre-coeur

We hadden eigenlijk  geen plan waar we naartoe gingen na twaalf uur. Heel slim, want voor alle clubs moet je van te voren een kaartje kopen. Gelukkig was er bij de trappen van de Sacre Coeur een hele leuke Irish Pub. Daar hebben we een hele leuke nacht gehad. Na een paar uurtjes feesten aten we mijn uit Nederland meegenomen oliebollen op en pakten we de metro terug naar ons appartement.

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag hebben we alleen uitgeslapen en toen zijn we terug naar Nederland gegaan. De meeste winkels, musea en restaurants zijn gesloten op 1 januari en dus is er weinig te beleven in Parijs. Maar al met al vond ik Oud en Nieuw in Parijs wel echt heel leuk. Ja er is niet echt vuurwerk en je moet overal  van te voren reserveren of kaarten voor hebben, maar Parijs blijft Parijs. En wie houdt daar nu niet van?

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Nienke January 7, 2017 at 10:46 pm

  Het was geweldig! 💗

 • Reply Xiang January 8, 2017 at 12:32 am

  Yeeeeeyyy wat leuk!!

 • Reply Martine January 8, 2017 at 9:32 am

  Wat n leuk en duidelijk verslag! Martine

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.