Hotspots Restaurants Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Kampong Express

November 26, 2017

Het is de afgelopen weken nogal stil geweest op mijn blog. Dat komt omdat ik een fantastische reis door Maleisië aan het maken was. Nu we weer thuis zijn kun je wel zeggen dat we een beetje  veel heimwee hebben. Ik ben tijdens mijn vakantie verliefd geworden op het eten van Maleisië, en met name op het nationale gerecht: Nasi Lemak. Gelukkig hoef ik dit gerecht niet helemaal te missen nu ik weer terug ben, want een klein beetje verscholen in de Gouvernestaat zit Kampong Express. Een Maleisisch eettentje mét nasi lemak.

Hoewel nasi lemak uit een goed gevuld bord bestaat, is de ster van het gerecht toch wel de rijst. De rijst wordt gekookt in pandanblad en kokosmelk, wat zorgt voor een zachte, geurige smaak. Traditioneel wordt deze rijst geserveerd met een zoete sambal, gefrituurde ansjovis (ikan bilis), geroosterde pinda’s en een gekookt ei. Meestal zit er ook een gefrituurde kippenpoot bij. Dit niet zo gezonde, maar wel lekkere, gerecht wordt meestal als ontbijt gegeten. Ik zou het de hele dag door kunnen eten.

Ik had niet per se hoge verwachtingen van de nasi lemak van Kampong Express. Aziatisch eten smaakt meestal toch net wat anders in Rotterdam. Al is het alleen al omdat ik het in Maleisië met een zonnetje op mijn gezicht en een temperatuur van 32 graden at. De dag dat ik bij Kampong Express at was het zes graden met regen.

Maar de nasi lemak smaakte me ook in de gure kou van Rotterdam lekker. Het kleine Rotterdams-Maleisische eettentje serveert de classic versie met een gefrituurde kippenpoot die lekker crunchy was. De rijst smaakte goed en de sambal was ook lekker. Enige minpuntje, in Maleisië betaalde ik een euro en hier kost het €12,50. Maar goed, voor Nederlandse standaarden is dat natuurlijk ook een prima prijs.

Kampong Express serveert trouwens ook een heerlijke curry laksa. Een ander populair Maleisisch gerecht. Deze noodlesoup wordt geserveerd met fish cake, fish balls, kip en garnalen. De smaak van de soep is lekker en warmt je helemaal op tijdens deze koude dagen.

Om af te sluiten kun je nog een typisch Maleisisch toetje nemen: Cendol. Ik vind het zelf niet zo lekker, maar in Maleisië staan ze er massaal voor in de rij, dus misschien ligt het gewoon aan mij. Het is een soort kokosdrankje/soep met jelly en een siroop van palmsuiker. Probeer het maar eens!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.