Rotterdam

Waarom ik mee wil doen aan de Rotterdam Marathon 2018

September 11, 2017

Even een keer een totaal ander blogje. Naast lekker eten ben ik namelijk ook al jaren verslaafd aan hardlopen. Na veel ups en downs wat betreft het hardlopen, ben ik nu eindelijk op een punt waarbij ik me beter voel dan ooit. De komende maanden zullen mijn hardloopschoenen en ik dan ook onafscheidelijk zijn, want ik ben aan het trainen voor de marathon.

BEGIN

Toen ik ongeveer 17 jaar was, begon ik met hardlopen. Via mijn middelbare school schreef ik me in voor de 10km van de Rotterdam Marathon. Ik was net gestopt met volleyballen en zocht een andere sportieve hobby, dus deze uitdaging kwam wel gelegen. Van trainen kwam het niet echt, maar met mijn conditie was het geen probleem om de 10km in een langzame tijd uit te lopen.

Vanaf toen ben ik (bijna) elk jaar mee gaan doen met de 10km van de Rotterdam Marathon. Langzamerhand begon ik ook echt te trainen door één of twee keer per week een klein rondje hard te lopen. Ik werd steeds fanatieker en volgde steeds meer andere hardlopers op social media. Zij inspireerden en motiveerden mij om nog meer uit mezelf te halen. Alleen die drive zorgde er ook voor dat hardlopen een verplichting werd. Eentje waarin ik boos op mezelf werd wanneer ik een kilometer niet onder de 6 minuten liep. En daarom ging het ook fout.

Guts over fear. The rain won’t stop me. I’m on my way to april 12! #rotterdam #10k #nevernotrunning

Een bericht gedeeld door Elize 💙 Hotspots in Rotterdam (@elize010) op

PIJN

Eind 2014 kreeg ik namelijk last van shin splits. Een snijdende pijn in je scheenbenen en kuiten tijdens het hardlopen. De enige oplossing: rust. Maar ik raakte zo gefrustreerd dat mijn lichaam niet deed wat ik wilde, dat ik mezelf keer op keer naar buiten sleepte om het nog eens te proberen. In april 2015 liep ik dan ook de meest verschrikkelijke editie van de 10km ooit. Ik nam vooraf preventief pijnstillers, maar al na twee kilometer stonden mijn benen in brand en ik was ook nog eens verkouden. Hoe graag ik na tien minuten al wilde opgeven, ik liep het rondje toch samen met een vriendin uit. Het domste wat ik op dat moment kon doen. Dat positieve gevoel dat je na een race hebt (trots en opluchting), had ik toen totaal niet. Ik voelde me doodmoe en ik had pijn aan mijn benen.

Faces of pure joy! Finished the 1/4 marathon. And it was tough, so tough and it wasn’t in the time I imagined at all. But we made it, we did it! #nnmarathon #running #rotterdam

Een bericht gedeeld door Elize 💙 Hotspots in Rotterdam (@elize010) op

VAN MOETEN TOT WILLEN

Gelukkig was ik daarna wel zo slim om het iets rustiger aan te doen. Ik liet mijn voeten checken en kocht speciale hardloopschoenen voor mensen met overpronatie (wanneer je voet naar binnen draait).

In de herfst van 2015 liep ik voorzichtig weer eens op een langzaam tempo vijf kilometer door het bos. Het ging beter dan ooit en belangrijker nog: het was zo fijn dat ik me dit rondje tot op de dag van vandaag nog herinner. Dat moment was eigenlijk het omslagpunt. Ik realiseerde me toen namelijk dat ik al die tijd om de verkeerde redenen liep. Ik wilde altijd sneller en beter en verder. Maar ondertussen vergat ik te genieten van het hardlopen.
Sinds ik met het doel loop om te genieten van het hardlopen, heb ik al veel meer bereikt. Vorig jaar liep ik voor het eerst de Bruggenloop (15km) en dit jaar liep ik de 10km in een persoonlijk record van 57 minuten. Dat niet alleen, ik voel me ook veel beter in mijn vel. Hardlopen heeft ervoor gezorgd dat ik beter om kan gaan met stress, bakken met energie heb en besef hoe sterk mijn lichaam eigenlijk is. Dat heeft me het vertrouwen gegeven dat ik nu klaar ben voor het échte werk.

I still can’t believe it but I ran 10k in 57.20 minutes. Which is by far my personal record!!! This was the 5th time I did this run and it was such a great edition! The run is just as much about the supporters as it is about the runners. I saw this very old man handing out cookies and bananas and that image just made me so happy. All these people take so much effort to support the runners. Thanks everyone and respect to all the runners 💪👏

Een bericht gedeeld door Elize 💙 Hotspots in Rotterdam (@elize010) op

WAAROM IEMAND ZO GEK IS OM 42.2 KILOMETER TE RENNEN

Ik wil namelijk één keer in mijn leven de Rotterdam Marathon lopen. Waarom ik dat mezelf aan ga doen? Nou, als klein kind stond ik al aan de zijlijn van het Kralingse Bos met sponsjes voor de lopers. En ik wist: ooit loop ik hier ook. De Rotterdamse Marathon heeft me altijd geïntrigeerd. Niet alleen om de lopers, maar ook om de toewijding van alle Rotterdamse supporters. Het is het mooiste evenement van Rotterdam. 

Thanks to the commentator who joked “good luck Elize, you must run twice as hard as everyone else”, just because I’m short. He gave me the motivation to give everything today. Yes I’m a short woman, deal with it and please stop underestimating me! This 15k were the best I’ve ever run, much thans to all the supporters❤

Een bericht gedeeld door Elize 💙 Hotspots in Rotterdam (@elize010) op

TRAINEN

Dus de afgelopen weken ben ik begonnen met mijn training. Ik ben nog niet officieel ingeschreven, maar mijn intentie is wel om de 42.2km volgend jaar te gaan lopen. 

De duurlopen zijn tot nu toe heel leuk, omdat ik op plekken kom waar ik niet zo snel kom. Zo zie ik Rotterdam weer van een hele andere kant. Ik kan op dit moment 17 kilometer lopen en hopelijk lukt me om dat binnen een paar maanden uit te breiden tot 42! Wish me luck en deel vooral je tips!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.