China Reizen Taiwan

Week 3: Shanghai en Taipei

April 4, 2016

En dat was het weer in China. Het land waar er geroggeld wordt, de wc’s verschrikkelijk vies zijn, mensen ongegeneerd in hun neus zitten, de eetplekken niet altijd even hygiënisch zijn. Het land waar je dumplings, noodles en rijst eet, waar plekken die ook maar enigszins historische waarde hebben omgetoverd worden tot toeristische attracties, en waar er gegarandeerd miscommunicaties ontstaan door de taalbarrière. Maar ook het land dat zich elke dag razendsnel ontwikkelt, waar wekelijks nieuwe winkelcentra geopend worden, het openbaar vervoer snel en effectief is, de grote steden nooit slapen en waar alles groots en indrukwekkend moet zijn. Man man man, wat een land.
IMG_3157IMG_3159
IMG_3224IMG_3275
En Shanghai is bij uitstek een voorbeeld van het futuristische China. Twee jaar geleden bezocht ik Shanghai, maar was ik niet gecharmeerd van de stad. Dit keer een tweede kans. Het begon wéér niet zo goed. We stonden namelijk (moe van de vluchten) met onze backpack in de metro en wilden bij de juiste station uitstappen. Terwijl wij naar buitenliepen werder we keihard weer naar binnen geduwd door vier vrouwen die heel graag ín de metro wilden stappen. Het blijkt dus dat vier Shanghaineze vrouwen sterker zijn dan wij. En dus moesten we maar in de metro blijven en het volgende station pas uitstappen. Maar ondanks dit begin ben ik de stad toch veel meer gaan waarderen dan de vorige keer. De skyline vanaf de bund is geweldig, maar middenin de skyline staan… Dát is pas geweldig. Met open mond keek ik om me heen en liet ik alle hoge gebouwen en gekleurde lichten op me inwerken. Dit is wat men zich 100 jaar geleden moet hebben voorgesteld over hoe de toekomst eruit zal zien.
IMG_3239IMG_3260IMG_3265IMG_3267
We deden alle ‘top 10 things to do when in Shanghai’. De yuyuan garden, een tuin vol met gebouwen en tempels. Mooi, maar zo druk dat je je weg door de tourgroepen moest vechten. Ook Qibao, een schattig waterdorpje aan de rand van Shanghai, was veel te druk en toeristisch. Maar de wijken French Consession en Tianzifang waren wel leuk. Mooie en oude huizen en gebouwen vol met kleine boetiekjes, leuke souvernirwinkels en eettentjes.
IMG_3195IMG_3196

IMG_3285IMG_3272
Maar wat ik écht indrukwekkend vond was het verborgen Propaganda Art Museum. Het was moeilijk te vinden in een woonwijk in de kelder van een flat. De bewaker zag ons al aanlopen en gaf ons een kaartje met het juiste adres. Is het zo verborgen zodat locals er niet snel heen kunnen gaan? Anyway, het museum hing vol met propagandaposters uit de periode 1949-1976 en calendergirl posters uit de jaren twintig. Het is het enige museum ter wereld met Chinese propaganda posters, want het grootste gedeelte van die posters zijn vernietigd. Historisch gezien heel interessant, maar ook het kunstaspect is interessant. Veel van die posters zijn heel mooi geschilderd en de stijl van de posters verandert heel sterk door de jaren heen.
IMG_3179IMG_3214
We laten nu China achter ons en gaan door naar Taiwan. Of is dat ook nog China? Dat laat ik even in het midden. Ik heb in ieder geval weer ongecensureerd internet. De sfeer voelt vanaf dat we het vliegtuig zijn uitgestapt heel anders dan in China. Veel relaxter en vriendelijker. Zo was ook de eigenaar van ons hotel heel vriendelijk. Hij gaf ons een lonely planet te leen en alvast allerlei tips om te doen in Taipei. Maar hoe aardig deze meneer ook was, de kamer kon echt niet door de beugel. Kan je het überhaupt wel een hotelkamer noemen? Het is eerder een bordeel uit de jaren 70, vol met schimmel en kleine beestjes. Gelukkig vond de eigenaar het geen probleem om ons een andere kamer te geven. Hij had nog een plekje in zijn andere hotel. Thank God! Dit was gewoon een schoon en groot appartement.

937564001746032ab1dfa918927c6a40
De Taiwanezen zijn hier enorm gastvrij, behulpzaam en respectvol. Ook spreken de meeste Engels, dat is fijn! We zijn al op veel plekken in Taipei geweest, maar de wijk waar ons hotel gevestigd is, is wel één van de leukste. Ximending wordt ook wel het harajuku van Taipei genoemd. Neonlichten overal, keiharde muziek uit de winkels, streetfood op elke hoek van de straat en veel optredens langs de weg. Ik kijk mijn ogen uit, ook naar de outfits van sommige meisjes en jongens. Verder zijn we naar het indrukwekkende National Palace Museum geweest waar de grootste collectie aan Chinese kunst (ter wereld) te vinden is, door de jaren heen met veel moeite bewaard gebleven en uiteindelijk in Taipei beland. Het Chiang Kai-Shek memorial is even indrukwekkend. Een groot plein, met grote gebouwen en een enorm bronzen beeld van de meneer himself.

IMG_3367IMG_3319 IMG_3343 IMG_3540
Taiwan is prachtig, de natuur is hier heel mooi. We hebben al meerdere bergen beklommen, het uitzicht bewonderd, watervallen gezien en zelfs een natuurlijke hotspring gezien waar het water turkoois is en er stoom van het water (90 graden) afkomt. De natuur is hier heel mooi. De lente zorgt voor aangename temperaturen en alles staat in de bloei. Vanuit Taipei maakten we verschillende uitstapjes. Gisteren naar het havendorpje Tamshui, waar de Nederlanders twintig jaar de baas waren. Daar zie je nu bijna niks meer van, behalve een paar klompen bij het Fort San Domingo. Tamshui is heel gezellig, met een lange boulevard, vol met winkels en eetkraampjes. En in de avond is het al helemaal magisch, met de lichtjes aan de andere kant van het water.

IMG_3411IMG_3422
IMG_3456IMG_3417
…Maar de echte reden waarom iedereen naar Taiwan gaat, is het eten. Veel mensen claimen dat Taipei dé foodcity van Azië is. Overal, op elk tijdstip en voor elk budget zijn er restaurants, eettentjes of streetfood. Elke keuken is gerepresenteerd, van Italiaans tot Japans en van Frans tot Taiwanees. Taiwan staat voor ons dus niet alleen in het teken van sightseeing, maar vooral ook in het teken van eten. Normaal ben ik niet zo van het streetfood, maar omdat streetfood hier zo’n belangrijk deel van het dagelijks leven uitmaakt, ben ik het toch maar gaan proberen. Het hoogte punt was het Taiwanese broodje hamburger met lenteui (guo bao). En toen ik een kraampje tegenkwam met een Nederlandse vlag, moest ik hier natuurlijk ook wat van proeven. Het waren twee poffertjes op elkaar met daartussen kaas, ook erg lekker.

IMG_3394IMG_3389
IMG_3227IMG_3542
We zijn ook naar het met een Michelinster bekroonde Din Tai Fung geweest, op zoek naar de perfecte xiao long bao (een dumpling gevuld met gehakt, krab en soep). De service was geweldig en het eten nog beter. Verder hebben we schelpen en gamba’s op zijn Taiwanees gegeten met uitzicht over de haven, hebben we ons buikje rond gegeten bij all you can eat hotpots en hebben we verschillende lekkernijen in de bakkerijen geprobeerd. En het klassieke toetje uit Taipei, shaved icecream, is ook goedgekeurd.
IMG_3523IMG_3544
IMG_3312IMG_3362

De komende dagen staat er nog genoeg op de planning voor het fantastische Taiwan en daarna vertrekken we weer naar een compleet andere wereld: Zuid-Korea!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Judith April 4, 2016 at 3:08 pm

  Mooi verhaal Elize en prachtige foto’s!

  • Reply Elize010 April 5, 2016 at 12:24 am

   Thanks Judith!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.