Hongkong Reizen Zuid-Korea

Week 5: Seoul en Hongkong

April 17, 2016

Onze tijd in Seoul zit er weer op. De stad waar alles op elk tijdstip kan en waar altijd wat te beleven is. Wil je koffie met taart om één uur ‘s nachts? Geen probleem. Heb je zin in een kom noodles om twee uur ‘s nachts? Restaurants genoeg. Of op een dinsdagnacht even ergens dansen? Er is altijd wel een club open. En heb je om vier uur ‘s nachts nou écht opeens zin om te shoppen, dan is er een hele wijk vol winkelcentra die je ook ‘s nachts met open armen ontvangt. Met zoveel kleding, dat je bijna duizelig van wordt. Kortom: alles in Seoul is 24 uur per dag beschikbaar. En dat is precies wat ik in Nederland mis. Niet dat ik opeens zo’n nachtuil geworden ben, maar het idee dat je elk moment naar buiten kunt lopen en er van alles te doen is, daar krijg ik energie van. En ook alle optredens midden op straat, de felgekleurde neonlichten en de geuren van al het streetfood geven mij energie. Dat bevestigt maar weer dat ik toch echt een stadsmeisje ben.

IMG_4274 IMG_4284IMG_3703IMG_4373
We hebben in Seoul geprobeerd om elke hoek van de stad te bezoeken. We zijn ver gekomen, maar de stad is zo groot en er zijn zoveel leuke, interessante plekken, je bent eigenlijk nooit uitgekeken. Het leukste gedeelte van Seoul vond ik Naksan. Dat is een berg waar de oude stadsmuur (gebouwd en herbouwd tusssn 1300-1800) overheen loopt. We begonnen onderaan aan de berg en liepen langzaam door Ihwa Village omhoog. Deze wijk is een aantal jaren geleden onder handen genomen door kunstenaren (in spe) en alle muren en trappen zijn met tekeningen beschilderd. Langs de route zijn er verschillende leuke, kleine winkeltjes en zoals overal in Seoul zijn er ook genoeg koffietentjes. Bovenop de berg ligt een park en zijn er meerdere uitzichtpunten. Met onze gezichten in de zon wachtten we tot dat de zon langzaam onder de bergen zakte en de stad langzaam oplichtte.

IMG_4205 IMG_4211 IMG_4224IMG_4212
We hebben ook meerdere paleizen en tempels bezocht en hier o.a. een spectaculaire wisseling van de wacht gezien. De paleizen zien er in de lentezon en met alle bloesems heel mooi uit. Maar eerlijk is eerlijk, de paleizenteller staat inmiddels al erg hoog en na tien (misschien wel vijftien) paleizen wordt alles wel een beetje hetzelfde. Alhoewel je wel verschil zit in de stijlen natuurlijk. De bloesems daarentegen raak ik nooit op uitgekeken. Soms lijkt het wel alsof je door een schilderij loopt, zo mooi!

IMG_4132IMG_4189
IMG_4110IMG_4328IMG_4324IMG_4115     

Heel interessant waren de musea die we  in Seoul bezochten. Één over de geschiedenis van Korea van de prehistorie tot 1948. Een enorm gebouw met grote tentoonstellingen waar er heel veel bijzondere objecten te zien zijn. Maar nog interessanter was het museum of Contemporary History. Hier staat op chronologische volgorde, super gedetailleerd, uitgelegd hoe Korea zich gemoderniseerd heeft. Korea heeft een hele bijzondere geschiedenis.  Van Japanse kolonisatie tot een gescheiden land tot een democratisch land. En binnen dertig jaar van een derde wereld land, naar super welvarend. Korea is nu inmiddels wereldwijd niet alleen bekend door de technologie industrie, maar ook door de populaire cultuur (K-pop, Koreaanse cinema) die wereldwijd veel succes heeft.
IMG_4341 IMG_4340
IMG_4137IMG_4308

Het eten ga ik niet missen. Alles is (naar mijn smaak) te pittig of te vet. Mensen zijn hier op grote schaal aan een vlees, gefermenteerde groenten en suiker dieet en vers fruit en groenten zijn moeilijk te vinden. Natuurlijk heb ik wel lekkere dingen gegeten, maar helaas niet zoals ik van te voren verwacht had.

IMG_4350IMG_4303

IMG_4367IMG_4194

Dinsdagavond gingen we met de medewerkers van ons hostel Koreaans barbecuen. Onbeperkt vlees dat je in een slablaadje samen met wat kimchi op eet. Daarbij moest natuurlijk de lokale drank Soju gedronken worden. En Koreanen plus drank kan maar tot één ding leiden en dat is karaoke. Na alle klassiekers (Let it be, Cant live without you, Gangnam Style) had ik er wel weer genoeg van en gelukkig werden de microfoons omgewisseld voor een pokerset.

IMG_4316IMG_4317

Dit schrijf ik nu vanuit Hongkong en het is wel weer heel fijn om hier te zijn. Geen taalbarrière meer, niet meer de weg kwijt zijn en even geen 20 km per dag meer lopen. Een week wat rustiger aandoen, al onze lievelingsplekken opzoeken, lekker eten en familie bezoeken. Het weer is wel slecht, maar dat mag de pret niet drukken. Ook bij minder weer ziet de skyline van Hongkong er magisch uit.

IMG_4402IMG_4478

IMG_4465IMG_4458
IMG_4425IMG_3751

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.