Reizen Vietnam

Week 7: Moc Chau & Hoi An

May 9, 2016

Één van de dingen die ik deze reis graag wilde doen, was een gedeelte helemaal niks vooruit plannen. Dus de drie weken Vietnam liet ik – een enorme controlfreak en eeuwig vooruitplanner – open staan. Ik had geen visum vooraf geregeld, nog geen route vaststaan, alleen een ticket in en uit Vietnam. Ik wist alleen niet van te voren dat er het laatste weekend van April twee grote feestdagen waren en iedereen vanuit Hanoi dan teruggaat naar familie of ergens vakantie gaat vieren. Of te wel, dat trein- en vliegtickets moeilijk te krijgen zijn. Rond die periode wilden we eigenlijk van Hanoi naar het zuiden reizen, maar we konden geen betaalbaar trein- of vliegticket meer vinden. Gelukkig belandden we juist daardoor in Moc Chau en dat was een bijzondere ervaring.

IMG_5002IMG_4997 IMG_5120IMG_5093
Na meerdere dagen Hanoi waren we wel uitgekeken, maar we konden dus nergens heen door de dure tickets. Toen werden we door een oude vriend die we uit Nederland kennen en die nu in Vietnam woont samen met zijn vrouw, uitgenodigd om mee te gaan op een tweedaagse tour naar Moc Chau. Dit is een dorp (eerder een gebied) op het platteland vlakbij de grens van Laos. Het is te vergelijken met Sapa, één van de bekendste toeristische trekpleisters van Vietnam, maar dan een kleine en rustige versie. De mensen die hierheen komen, zijn vooral Vietnamese toeristen. Onze tour bestond ook uit twee Vietnamese gezinnen en een Vietnamese tourguide. Ik heb dus niks verstaan van de hele tour en heb geen idee wat ik precies gezien heb, maar dat maakte de hele tour niet minder mooi.
IMG_5056 IMG_5106 IMG_4993 IMG_5074
Ik bezocht theeplantages, rijstvelden en lokale dorpjes. Ik zag gezinnen in traditionele kleding, at het traditionele eten uit de ‘highlands’ en zag voor het eerst een indrukwekkende waterval. Ik werd vaak aangestaard en ging op de foto met andere toeristen, we dronken Vietname wijn, wat eigenlijk wodka is en dronken bier bij het meer waar sommige Vietnamese toeristen aan het kamperen waren. Moc Chau is echt een prachtig gebied en de foto’s spreken voor zich:
IMG_5088 IMG_5042 IMG_5018IMG_5122
Na Moc Chau konden we weer tickets vinden en gingen we verder naar het zuiden, naar Hoi An. Wat een contrast: Moc Chau was volledig gericht op de Vietnamese toerist en Hoi An volledig op de Westerse toerist. Het voelt een beetje als Salou, maar dan zonder het nachtleven. In de restaurants zie je nooit locals, maar alleen toeristen, de vele kledingwinkels waar Hoi An om bekend staat zijn gericht op toeristen en overal op de straten (en op het strand) word je aangesproken door verkopers. Desondanks was het heel makkelijk om verliefd te worden op Hoi An. Ons hotel was klein, met een prachtige tuin vol bloemen en een klein zwembad. Vanuit het hotel konden we fietsen naar het strand langs een rivier en vele rijstvelden. Als we de andere kant op fietsten kwamen we bij de schattige oude stad die ‘s avonds verlicht wordt door lampionnen. Overdag is Hoi An – ook wel yellow city genoemd – even mooi met haar felgeel en turkoois gekleurde huizen.
IMG_5277 IMG_5246IMG_5258IMG_5140
IMG_5138IMG_5158

Onze dagen bestonden uit fietsen naar het strand (waar ik trouwens enorm verbrand was), lunchen, terug naar het hotel fietsen, zwemmen, douchen en dan naar het dorpje om avond te eten. In Hoi An is simpelweg niet veel meer te doen. Niet meer in de vijfde versnelling en niet meer van hot naar her om zoveel mogelijk bezienswaardigheden in één dag te zien. Maar genieten van de zon, de omgeving en het heerlijke Vietnamese eten.
IMG_5134IMG_5170IMG_5187 IMG_5198
Inmiddels zijn we al in Saigon geweest en nu vermaken we ons de laatste dagen op het paradijselijke eiland Phu Quoc, maar dat bewaar ik voor mijn allerlaatste blog!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply ellen May 9, 2016 at 8:37 pm

    Pffffffff zo mooi

  • Reply Piet Schenderling May 10, 2016 at 12:19 pm

    Wat een mooie foto’s en een leuk verhaal om te lezen. Ik ben nu wel een beetje jaloers. Maar het is je gegund.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.