Hotspots Rotterdam

De authentieke Sichuan keuken van Sānsān Rotterdam

January 9, 2017

Gelukkig wordt bij steeds meer mensen mensen duidelijk dat de Chinese keuken zoveel meer te bieden heeft dan babi pangang, wat eigenlijk niet eens Chinees te noemen is. Elke streek van dit immense land heeft zijn eigen culinaire tradities die flink van elkaar kunnen verschillen. Eén van die keukens is de Sichuan keuken, uit Zuidwest-China.Dit is één van de populairste Chinese keukens.  De typische Sichuan stijl staat vooral bekend als spicy. Flauw is het zeker niet, want elk gerecht wordt met royale hoeveelheden chili, knoflook, gember en de sichuanpeper op smaak gebracht.  Bij Sānsān in Rotterdam kun je een authentieke versie van deze Sichuan keuken proeven.

san-san-rotterdam-9san-san-rotterdam-2

Sānsān stond al heel lang op de must-eat lijst, maar omdat de Sichuan keuken niet per se mijn favoriete keuken is, eindigde ik toch vaak bij een ander Chinees restaurant. Maar omdat ik bezig ben met een blog over Chinese restaurants in Rotterdam, was het dit weekend toch echt zo ver. Ik ging lunchen bij Sānsān. Een leuk weetje: sānsān betekent 33, en dit getal staat volgens Chinees bijgeloof voor dubbel geluk. Ik liep dus met een gerust hart naar binnen. En terwijl ik plaatsnam aan één van de tafels en het interieur in me opnam, kreeg ik een beetje een flashback naar China. De inrichting is typisch Chinees, maar wel met een moderne touch. Op de muur staat een lange, informatieve tekst over de Sichuan keuken (leuk om te lezen terwijl je op je eten wacht) en aan het plafond hangen lichten in vogelkooitjes.

san-san-rotterdamsan-san-rdam

Het menu is zeer uitgebreid en onder te verdelen in koude voorgerechten, soepen, bijgerechten, vleesgerechten, visgerechten en vegetarische gerechten. Bij alle gerechten staat duidelijk aangegeven hoe pittig het is. De twee bekendste Sichuan gerechten zijn Ma Po Tofu ( geroerbakte tofu in pittige bonensaus) en Gong Bao Chicken. Ik koos voor het laatste gerecht, omdat je natuurlijk pas kan oordelen over Sānsān als je één van de klassiekers geproeft hebt. Verder namen we de krab, omdat ik daar gewoon trek in had. En dumplings, omdat dat hetgeen is wat ik het meeste mis aan China. Verder op het menu staat bijvoorbeeld nog vissenkop in chili olie, Sichuan aubergine en konijn in chili.

san-san-rotterdam-5 san-san-rotterdam-4

We begonnen bij de dumplings en deze waren anders dan ik ooit heb gegeten. Het deeg was heel anders dan ik gewend ben. Het was een dikke deegsoort met daarin een hartige vulling. Erg lekker en ook leuk geserveerd. Toen kwam de Gong Bao Chicken: kip met pinda’s en heel veel sichuanpeper. Dit gerecht vond ik echt super lekker en heeft mijn mening over Sichuan eten helemaal bijgesteld. De sichuanpeper geeft een hele bijzondere, aardse en geurige smaak aan het gerecht (geurige smaak, begrijp je het nog?). De Sichuan stijl krab was ook lekker op smaak met lente ui, gember, knoflook, maar dit keer geen chili.

san-san-rotterdam-7 san-san-rotterdam-6

Ik heb maar een kleine greep uit het menu kunnen proeven. Althans, ik vond het nog veel voor een lunch:)  Ik ben (nog) niet in Chengdu of Chongqing geweest, dus of het authentiek Sichuan te noemen is, daar kan ik niet over oordelen. Maar wat ik heb geproeft, smaakte in ieder geval zeker naar meer. Ik was voor deze gerechten en een pot jasmijnthee nog geen 60 euro kwijt.

san-san-rotterdam-8sansan-crabby

Sānsān
Hang 33
3011 GG Rotterdam
Telefoon: 010 411 568 1
www.sansan33.nl

Open
Ma: 12:00 – 15:00 & 17:00 – 22:00
Di: Gesloten
Wo t/m zo: 12:00 – 15:00 & 17:00 – 22:30 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.