Hotspots Restaurants Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Aloha Bar

March 4, 2018

De Aloha Bar in Rotterdam is zonder twijfel het meest bijzondere restaurant van Rotterdam. Het zit namelijk in een verlaten subtropisch zwemparadijs. En dat was niet zomaar een zwembad, nee, op deze plek zat het iconische Tropicana. Daarnaast zit Aloha op een perfecte locatie met prachtig uitzicht over de Maas en de Willemsbrug. Maar het meest bijzondere is misschien nog wel de ontzettende en innovatieve milieubewustheid van Aloha. Maar daarover later meer.  

Als je als 25-jarige Rotterdammer binnenstaat bij Aloha komen er een heleboel herinneringen over Tropicana terug. Hoe excited ik was wanneer ik met een kinderfeestje te wachten stond bij de ingang tot de moeder van de jarige eindelijk kaartjes had gekocht, de angst die ik had toen ik van de glijbaan ging omdat er verhalen rond gingen dat er spijkers in de glijbaan verstopt zaten en natuurlijk herinner ik me de ontelbare keren dat ik in de wildwaterbaan ben geweest.

Die wildwaterbaan is er trouwens nog steeds. Want hoewel Aloha een prachtig restaurant in dit verlaten gebouw heeft weten te maken, hebben ze dat met respect voor het oude Tropicana gedaan. Dat betekent dat er nog delen van het zwemparadijs te zien zijn: stukjes wildwaterbaan, de tegels en ‘rotsen’. Het vormt een mooi geheel van oud – noem het vintage – en nieuw. Buiten is er een groot terras, waar je bij mooi weer een geweldige plek hebt om te genieten van het zonnetje.


Nu ziet het er nog niet heel aantrekkelijk uit, maar geloof me in de zomer is dit een heerlijke plek.

Zoals ik al zei is Aloha niet zomaar een restaurant. Hun innovatieve werkwijze is een voorbeeld voor de hele horeca-industrie. Er wordt nagedacht over de herkomst, verpakking, het transport én afval van alle producten waarmee er gewerkt wordt. Heel concreet wil dat zeggen dat ze restanten melk uit de koffiebar omtoveren tot ricotta en de fruitige bes van de koffieboon gebruiken voor ijsthee. Al het keukenafval wordt omgezet tot compost voor de moestuin.

Die creativiteit is terug te zien in het menu. Neem bijvoorbeeld hun Golden Platter (14,50 p.p.), die wij bestelden bij Aloha. Daarin zitten bitterballen van oesterzwammen van Rotterzwam, die groeien op koffiedik. De bitterballen worden geserveerd met koffiemayonaise, gemaakt van overgebleven espressoshots. Hoe bijzonder wil je het hebben? En het doet trouwens niet af van de smaak, want ik vond de oesterzwambitterballen zelfs lekkerder en smaakvoller dan een rundvleesbitterbal. Ook in de golden platter: cheddarkaas met koffie en honing uit hun eigen bijentuin, bieten met huisgemaakte ricotta, pompoen met schelvissashimi, ribeye carpaccio, brood met pesto en een overheerlijke kop chipotle/kokossoep waar ik van onder de indruk was.

Aloha is de perfecte plek om je weekend door te brengen. Of het nu voor een kopje koffie met een taartje is, voor een borrel met hapjes of een uitgebreid diner. Ook voor veganisten en vegetariërs is dit trouwens een geweldige plek, met veel keuze op de menukaart. Doordeweeks heeft Aloha ook vaak verschillende evenementen, zoals kaasfonduën op woensdagen en de vegan challenge op dinsdagen.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.