Hotspots Restaurants Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Euskadi

February 10, 2019

Er staan een heleboel plekken op mijn reisverlanglijstje, maar hoog bovenaan staat San Sebastian in het Baskenland. Deze stad (en regio) staat bekend om het geweldige eten. Gelukkig kun je ook in Rotterdam kennis maken met deze cuisine, namelijk bij het in december geopende Euskadi. Ik mocht hun gerechten en wijnen uitproberen en mijn moeder kwam me daar dit keer bij assisteren.

Euskadi

Euskadi zit weliswaar midden in het centrum, maar ligt een klein beetje verscholen. Je vindt het restaurant aan de Westewagenstraat, vlakbij Dudok en achter het pleintje bij de Laurenskerk. In de zomer zal daar ook een terras komen. Van binnen is het echter ook gezellig en knus. Het is in tegenstelling tot veel Spaanse zaken modern en strak ingericht.

Het menu van Euskadi is uitgebreid. Je zou ervoor kunnen kiezen om verschillende voorgerechten en/of hoofdgerechten met elkaar te delen, je kunt kiezen voor zelf samengestelde 3-gangenmenu of je neemt het 6-gangenmenu van de chef. Mijn moeder en ik krijgen allebei een ander drie gangen menu voorgeschoteld, die we uiteindelijk met elkaar delen. Qua dranken kun je hier zowel cocktails als wijnen bestellen. De wijnen komen uiteraard uit de Spaanse regio.

Voorgerechten

Als we het warme, verse brood met bieslookboter half hebben opgegeten krijgen we het voorgerecht geserveerd. Voor mijn moeders neus staat het favoriete gerecht van de ober: een in tempura gefrituurde paprika met een vulling van ragout en op een bedje van truffel-aardappelpuree, geserveerd met een jus een frisse bieslookcreme. Zo, de beschrijving is een hele mond vol, maar dat is het gerecht ook. Het heeft namelijk verschillende smaken en texturen, maar alles past perfect bij elkaar.

Voor mijn neus komt een minstens zo spannend gerechtje. Op het bord ligt een 63 graden-eitje met croutons. Dat ziet er al feestelijk uit, maar dan komt de ober met de rest van het gerecht, namelijk de knoflooksoep. Hij schenkt het langzaam in het bord en raadt me aan om alles door elkaar te roeren. Wat volgt is een smeuïg geheel van een zachte knoflooksmaak en het romige van het ei.

Hoofdgerechten

Als hoofdgerecht krijgen we weer twee verschillende gerechten: octopus met aardappels en gestoofde runderwang. De octopus is supermals, dankzij de speciale bereiding in de stoomoven. Hoewel er toefjes aioli op het bord zitten, miste ik hierbij wel iets van een sausje. De runderwang is ook heel zacht en mals. Mijn moeder, die toevallig heel erg van stoofvlees houdt, eet bijna haar hele bord leeg. En dat terwijl ze een hele kleine eter is.

Nagerechten

Toen we net vijf minuten binnen zaten bij Euskadi en mijn moeder – een enorme zoetekauw – de menukaart zag, riep ze al dat ze sowieso de cheesecake wilde. Dus als nagerecht kregen we uiteraard de cheesecake. Maar die is bij Euskadi niet zoals je hem kent. Het wordt geserveerd in een schaaltje waarin onderop wat amandelkruimels zitten en daar bovenop een bijna schuimachtige mousse van verschillende kazen en een dot jam. Het is een lekker, luchtig en niet zo zoet toetje.

Ik krijg een Baskische stijl broodpudding voorgeschoteld. Dat zou zo ongeveer het laatste zijn wat ik normaal gesproken zou kiezen, maar ik hou van nieuwe dingen dus ik liet me verrassen. En eerlijk is eerlijk, het was lekker. Helemaal niet wat ik ervan had verwacht. De broodpudding, die in de pan was gebakken, was geen natte pap, maar bijna een soort cake met een crispy bovenkant. Het vanille-ijs dat erbij zat, was ook heel smaakvol.

Zomer

Voor een 3-gangenmenu betaal je bij Euskadi 35 euro. Een prima prijs voor de kwaliteit van het eten. Mijn moeder en ik hebben in ieder geval een fantastisch diner gehad. Ik heb haar namelijk die avond ook als mijn getuige gevraagd. Dat was een speciaal moment en haar antwoord was natuurlijk: ‘ja!’.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.