Hotspots Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Osteria Sala Federico

June 27, 2017

Ik heb het al vaker gezegd: ik ben gezegend met een heleboel lekkere restaurants op minder dan een kilometer afstand. Eén daarvan is het Italiaanse restaurant Osteria Sala Federico op de Oostzeedijk-beneden. Een klein, knus restaurantje met een klein, knus terrasje en een wisselende kaart vol authentieke Italiaanse gerechten. 


Osteria Sala Federico is van dezelfde eigenaar als La Vita é Bella, de Italiaanse broodjeszaak die ernaast zit. Maar hoewel ik al meerdere keren een bord antipasti at bij La Vita é Bella, was ik nog nooit bij het naastgelegen restaurant geweest. Elke keer dat ik erlangs fietste, en dat is erg vaak, keek ik met smachtende ogen naar de goedgevulde bordjes bij de mensen op het terras.

En eindelijk is het ervan gekomen, want vorige week ging ik er met een vriendin eten. Bij aankomst krijg ik meteen een glas prosecco aangeboden (heb ik daar ooit nee tegen gezegd?) en staat er een bordje met een bruschetta voor mijn neus. Welkom bij de Italiaanse manier van tafelen. En alsof dat nog geen pluspunten genoeg waren, kreeg ik nog een extra service van het huis, want de eigenaar ging mijn omgewaaide fiets rechtzetten zodat ik lekker kon blijven zitten.

Er is geen menukaart bij Sala Federico. Je kunt kijken op het krijtbord die de medewerkers je graag toelichten. Een driegangenmenu kost 29,50, maar je kunt alle gerechten ook los bestellen. Dingen die op de kaart staan zijn natúúrlijk verschillende soorten pasta’s, vleesgerechten en gerechten met vis en schelpdieren. Daarnaast zijn er meerdere voorgerechtjes en toetjes.

Ik koos als voorafje de carpaccio die in citroen was gemarineerd en heerlijk smaakte samen met het verse brood dat je op tafel krijgt. Mijn vriendin nam de vitello tonato, zonder tonijn, maar met truffelsaus. Ook heel erg lekker.

Als hoofdgerecht nam ik pasta vongole e cozze. Een simpel gerecht met spaghetti, vongole en mosselen, met niet veel meer dan olie en kruiden. Meer is er ook niet nodig! Volgens mijn vriendin was haar gerecht ook erg geslaagd: ravioli gevuld met peer en ricotta in een gorgonzolasaus. Ik houd er niet van, maar zij vond het lekker.


Een Italiaans restaurant valt of staat met het niveau van de tiramisu, vind ik. Dus ik onderwierp de tiramisu van Osteria Sala Federico aan mijn kritische smaakpapillen. Conclusie: zeker niet verkeerd, maar ook niet de beste die ik ooit heb gegeten. Het mocht wat mij betreft wat romiger.


Omdat mijn  vriendin op dieet is, mocht ik ook haar toetje opeten. En dit toetje vond ik nog veel lekkerder dan mijn all-time-favourite (de tiramisu)! Het was een citroentaart met een soort banketbakkersroom-vuling. Wat het ook precies was, hier kun je me voor wakker maken.

Het diner sloten we natuurlijk op zijn Italiaans af: met een glaasje heerlijke limoncello!

Osteria Sala Federico
Oostzeedijk Beneden 229
3061 VV Rotterdam

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.