Hotspots

Hotspot Rotterdam: Restaurant Lux

March 2, 2019

Op de dag dat mijn vriend en ik in ondertrouw gingen, wilden we bij een van de restaurants gaan eten die op mijn bucketlist voor 2019 staan. Het werd Lux, omdat het toevallig ook Valentijnsdag was en de meeste restaurants alleen een veel te duur valentijnsmenu hanteerden. Ook bij Lux was de kaart iets aangepast, je kon namelijk niet a la carte bestellen, maar alleen het menu van de chef nemen. Maar dat was voor ons geen probleem, want die wilde we sowieso al uitproberen.

Voordat we bij Lux reserveerden, keken we eerst online naar wat recensies. Gek genoeg lijken mensen of helemaal weg te zijn van Lux of het juist verschrikkelijk slecht te vinden. Ook in onze vriendenkring liepen de meningen nogal uiteen. Dat maakte me juist nieuwsgieriger, want kennelijk zijn de smaken zo uitgesproken dat iedereen er een duidelijke mening over heeft. En dat is naar mijn mening beter dan dat iedereen het eten maar ‘mwoah’ vindt.

Zonder te weten wat we nu precies konden verwachten, stapten we bij Lux op de ‘s-Gravendijkwal naar binnen. Het was nog helemaal leeg, maar al snel liep de hele zaak vol. Binnen in het restaurant eenvoudig maar sfeervol ingericht. ‘s Zomers kun je ook buiten zitten, maar helaas moeten we daar nog even op wachten.

Zomer

Al snel krijgen we de eerste glas van het wijnarrangement geserveerd en komt er een amuse op tafel. Het is een misosoep met cavolo nero, erg smaakvol. Daarnaast krijgen we ook een plankje met heerlijk vers brood. Niet lang daarna komt de eerste gang: octopus gestoofd in champagne. Bijzonder! De smaken lieten me denken aan de zomer.

Smeuïg

De tweede gang bestaat uit gerookte pastinaakcrème met een eidooier en hazelnoot. Dit gerecht is zonder twijfel mijn favoriet  van de avond. Het is smeuïg en de smaken vullen elkaar perfect aan. Dit zou ik elke dag wel kunnen eten. Hierna krijgen we nog een gnocchi van zoete aardappel, waarvan de smaak goed is, maar de structuur niet helemaal zoals ik gewend ben van gnocchi.

Vis

We vervolgen het diner met een stukje gegrilde snoekbaars op een crème van aardpeer met zonnebloempitten. De vis had een lekkere smokey smaak, de crème was zacht en de zonnebloem pitten crunchy. Een goed gerecht, maar jammer dat het gerecht dat daarna kwam – de vijfde gang dus – hier heel erg op leek. Dat was namelijk een stukje tarbot op pompoencrème met pompoenpitten.

Desserts

De zesde en zevende gang waren desserts. De ene was een wat meer hartig dessert met een zachte geitenkaas, honing en peer. Het laatste gerecht was een frisse panna cotta met bloedsinaasappel-curd.

Verrast

Ik ben erg verrast door Lux. Het diner, dat trouwens 50 euro per persoon was, bestond vrijwel alleen uit lichte vegetarische- en visgerechten en dat is precies waar ik van hou. Ook de wijnen en het biertje dat we kregen, vielen in de smaak. Dus bij welke kant ik me aansluit? De enthousiaste kant!

Dit was na Héroine het tweede restaurant dat ik van mijn bucketlist af kon strepen. Benieuwd naar de rest van mijn bucketlist? Je vindt hem hier.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.