Hotspots Restaurants Rotterdam

Hotspot Rotterdam: Van ‘t Spit

October 14, 2017

Restaurant Van ‘t Spit aan de Oostzeedijk in Rotterdam Kralingen is niet langer alleen een kiprestaurant. Natuurlijk zijn ze nog steeds erg goed in het maken van onweerstaanbare gegrilde kip, maar de menukaart wordt nu ook uitgebreid met andere grillgerechten. De reden? Er komen vaak grote groepen mensen eten en dan zit daar vaak toch iemand tussen die eigenlijk geen kip lust. Mijn eerste gedachte: hoe kan je geen kip lusten?! Maar goed, voor diegenen is er nu dus meer keuze. Ik mocht alvast de nieuwe (en oude) gerechten uitproberen.

Stoer

Van ‘t Spit begon in 2014 in Amsterdam-West. Hun recept voor de perfecte kip bleek een succesformule. Al snel openden ze daarom nog een vestiging in Amsterdam en later ook in Rotterdam, Eindhoven en Breda. In Rotterdam zit het restaurant niet midden in het centrum, maar wel op een karakteristiek stukje, namelijk in een mooi pand op de Oostzeedijk. De inrichting is stoer en robuust, zoals je bij een grillrestaurant kunt verwachten.

Malse kip

We krijgen als eerste de specialiteit van het restaurant te proeven, namelijk het kippetje van het spit. De kip is mals en goed op smaak. Dat komt onder andere doordat de kippetjes eerst 24 uur lang in een marinade liggen voordat ze aan het spit goudbruin worden geroosterd. Het gerecht wordt opgediend met een frisse salade, coleslaw, dikke frieten met mayo en huisgemaakte appelmoes. Jammie!

Grill

Vervolgens mogen we proeven van de nieuwe gerechten die op de kaart staan. We krijgen een grote plank mixed grill, met een sappige braadworst, een malse kipsaté van kippendijen en gemarineerde spare-ribs. Alle drie de vleesgerechten zijn heel lekker. Met name de spare-ribs!

Eigen saus

Wat Van ‘t Spit onderscheidt van andere restaurants is dat ze een groot assortiment aan eigen sauzen hebben. Op tafel staan een lekkere pittige piri piri van madam jeanette, peper en knoflook, een zoete rode uienchutney en een ketchup van Hollandse tomaten. Nieuw in het restaurant zijn de burgersaus, satésaus. knoflooksaus en currysaus. Maar ik wil vooral even stilstaan bij de huisgemaakte barbecuesaus. Nu ben ik hier sowieso al een fan van, maar die van Van ‘t Spit is echt lekker rokerig en zoet. Alleen die saus is al een reden om hier een keer langs te gaan!

Venkellikeur

Het toetje bestaat uit een cheesecake die er op de foto misschien niet heel appetijtelijk uitziet, maar wel superlekker is. Eigenlijk is ie te zacht, maar stiekem vind ik dat wel lekker. Het smaakt een beetje als de strawberry cheesecake van de bekende ijsmakers Ben & Jerry. Het diner wordt vervolgens afgesloten met een glaasje huisgemaakte venkellikeur. Ik had geen idee wat ik me hierbij moest voorstellen, maar het is eigenlijk een soort milde versie van sambuca.

Vroeger

Ik heb hier heerlijk gegeten. De combinatie van geroosterde kip, patat, sla en appelmoes deed me aan de zondagavonden van vroeger denken. De grillgerechten vond ik ook erg lekker. En qua prijzen zit het hier ook goed. Je betaalt 21 euro voor een heel (lekker) kippetje!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.