Reizen

Jaaroverzicht: reizen in 2016

December 29, 2016

Voor mij was 2016 een prachtig jaar. Ik heb heel veel gedaan, geleerd en gezien. En natuurlijk ook heel veel gegeten bij de lekkerste restaurants van Rotterdam. Het was in ieder geval een jaar om niet te vergeten, en daarom is dit een korte terugblik op alle reizen die ik het afgelopen jaar heb gemaakt.

België (Antwerpen)
Ik begon 2016 op 1 januari in Antwerpen. Niet per se de spetterendste stad om het nieuwe jaar in te luiden, maar toch was het één van de leukste nieuwjaarsnachten ooit.
Lindner Hotel Antwerpen Oud en Nieuw Antwerpen

China (Beijing)
Na maanden sparen was het eindelijk zover: we vertrokken naar Azië. Het was nog even de vraag of ik kon gaan, omdat ik een week voor vertrek een hardnekkige griep en keelontsteking kreeg. Gelukkig gaf Beijing me al snel alle energie weer terug. De stad was zoveel anders dan ik had verwacht, maar geweldig om een keer geweest te zijn. Het was super indrukwekkend om eindelijk een keer de muur en de Verboden Stad van dichtbij te zien.

\
beijing-2beijing

China (Pingyao)
Ja, dit was een beetje een misstapje in mijn planning. Het kleine stadje dat pittoresk en historisch had moeten zijn, was eigenlijk toeristisch en saai. Gelukkig vertrokken we binnen 36 uur weer naar de volgende bestemming
pingyao-2 pingyao

China (Xi’an)
Misschien wel de grootste verrassing van de hele reis. Eigenlijk wordt Xi’an gezien als niet meer dan een uitvalbasis voor het Terracottaleger. En het Terracottaleger was zeker ook indrukwekkend, maar Xi’an vond ik ook een hele leuke stad. Hier sprak ik misschien wel de meest behulpzame mensen die ik ooit in China gezien heb.

IMG_2975 IMG_2911

China (Shanghai)
Mijn vorige bezoek aan Shanghai maakte niet zoveel indruk op me. Deze keer vond ik het nog steeds niet zo’n boeiende stad. Wel indrukwekkend vond ik de ándere kant van de skyline. Eigenlijk de plek waar je middenin de skyline staat. Daar voelt het alsof je middenin de toekomst staat. Het (voor Chinezen) verborgen museum over de Chinese Culturele Revolutie was misschien nóg indrukwekkender, vol met (originele) propaganda posters.

shanghai IMG_3261

Taiwan (Taipei)
Ik hou van Taiwan! Het eten hier is echt fenomenaal. Ik heb gehotpot als nooit tevoren en gesmuld op alle streetmarkets. Taiwan is modern, open minded en super levendig. De wandeling die we maakten door het supergrote natuurgebied Yangmingshan park was prachtig.

taiwan-2  taipei-2

Taiwan (Jiufen)
Op een kleine afstand van de hoofdstad ligt het kleine dorpje Jiufen. De plek waar de film Spirited Away op gebaseerd is. Aangezien dat één van mijn lievelingsfilms is, móest ik hier heen. En Jiufen is prachtig. Een dorpje op de bergen dat ‘s avonds helemaal oplicht met honderden rode lampionnen.

jiufen-2 jiufen

Korea (Seoul)
Nog steeds heb ik niet helemaal een mening gevormd over Seoul. Hier gebeurt zoveel! Van de beste (en beruchte) clubs in Gangnam tot het grootste shoppinggebied dat ik ooit heb gezien in Dongdaemun. Winkels die tot diep in de nacht open zijn (4 uur ‘s nachts shoppen, geen probleem) en straten vol plastische chirurgen en posters van onrealistisch mooie meisjes. Ik heb veel gesprekken gevoerd over Noord en Zuid Korea, natuurlijk ge-korean-bbqt op een dakterras en mijn geld verloren met poker tijdens karaokenight.


seoul3seoul

Hongkong
De vierde keer in Hongkong was even leuk als alle voorgaande keren. We hebben hier familie en vrienden bezocht. Maar we zijn ook naar onze favoriete buurten, restaurants en winkels geweest. Wat hou ik toch ontzettend veel van deze stad!

hk-3 hk4

Vietnam (Hanoi)
Het was 36 graden toen wij in Hanoi waren. Dat gecombineerd met de gevaarlijk drukke straten vol scooters, motors, fietsen en auto’s, zorgde ervoor dat ik een kleine zonnesteek opliep. De drukte van Hanoi was een heftige ervaring, maar het Vietnamese eten maakte dat allemaal goed. We hebben in totaal 6 dagen hier gezeten, omdat we door een nationale feestdag niet verder konden reizen. De vliegtickets waren rond die tijd oneveer 10x zo duur.

hanoi hanoi2

Vietnam (Ha Long Bay & Bai Tu Long Bay)
Deze prachtige tour leidde ons door de wondere wereld van Ha Long Bay en het minder bezochte Bai Tu Long Bay. Drie dagen zaten we op een boot en het uitzicht was elke seconde van die drie dagen indrukwekkend. We maakten uitstapjes naar verlaten zandstranden, waterdorpjes en grotten. Het kajakken tussen de rotsen en over het diepblauwe water, is één van mijn meest dierbare herinneringen aan dit jaar. We waren met zijn tweeën helemaal alleen op het water. En konde in die vredige stilte de omgeving nog beter in ons opnemen.

bai-tu-long-bay bai-tu-long-bay-3

Vietnam (Moc Chau)
Vrienden van ons die in Hanoi wonen, nodigden ons mee uit op een Vietnamese tour naar Moc Chau. Een busrit van een paar uur door de bergen, bracht ons naar een nietszeggend dorpje vlakbij de grens bij Laos. We bezochten theevelden, marktjes en een waterval en zagen twee dagen lang geen andere toeristen.

moc-chau-3 moc-chau

Vietnam (Hoi An)
Van het totaal afgelegen en ontoeristisch Moc Chau gingen we door naar het drukke en supertoeristische Hoi An. Het dorpje heeft gele en blauwe muren en is alsof je door een pittoresk schilderij loopt, maar dan wel één waar je de hele tijd door irritante verkopers wordt lastig gevallen. Wij zaten vlakbij het dorpje in een hotel met zwembad en vlakbij het strand. We hebben hier vijf dagen lang de omgeving per fiets ontdekt en wat was het heerlijk!

hoi-an-3 hoi-an

Vietnam (Saigon)
Saigon was heel erg heet, het was tegen de veertig graden aan en dat was geen pretje in een stad vol uitlaatgassen. Ondanks dat, was Saigon (Ho Chi Minh City) echt een levendige, energieke stad. En ook hier heb ik mijn liefde voor Vietnamees eten ontdekt.
saigon-2 saigon

Vietnam (Phu Quoc)
De vijf dagen die ik hier doorbracht waren denk ik vijf van de gelukkigste dagen uit mijn leven. Ik heb me totaal en ongegeneerd overgegeven aan de luxe en luiheid op dit paradijselijke eiland. Zon, zee, infinitypool, natuur, wit zand, eten in overvloed, goede boeken en slapen in een droombungalow.

phu-quoc phu-uoc-3

Duitsland (Schwarzwald & Europapark)
Een kinderwens kwam uit. Ik ben gek op pretparken en waterparken en Europapark stond al heel lang hoog op mijn wensenlijstje. En het heeft ook alle dromen waargemaakt. Het is een ontzettend groot park dat overal mooi is aangekleed in verschillende landenthema’s en heel veel leuke attracties heeft. Sla Disney een keer over, want dit park is minstens net zo leuk. Alleen al omdat het in de mooie omgeving van het Zwarte Woud ligt.

europapark-2 europapark

Duitsland (Düsseldorf)
Als iemand je vraagt of je zin hebt om mee te gaan naar Naniwa, dan kan je toch geen nee zeggen? Het is misschien een beetje raar om twee uur te rijden om ramen te eten, maar waarom ook niet. We aten dus bij Naniwa, kochten onigiri, dronken bubble tea en sloten de dag af met speciale mexicaanse frieten.

naniwadusseldorf

Duitsland (Berlijn)
Berlijn, een stad naar mijn hart. Ik zocht een vriendin op en we hebben het hele weekend gekletst, dronken veel wijn, aten curryworst op de kerstmarkt, stonden twee uur in de rij voor Mustafa’s gemüse kebab, gingen uit in één van de hipste Berlijnse clubs en bezochten tussendoor ook nog de Reichstag en een bunker. Precies zoals een lang weekend Berlijn hoort te zijn.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-31 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-12

België (Gent)
Je kunt nooit genoeg kerstmarkten bezoeken. En bij gebrek aan leuke Nederlandse kerstmarkten, moet je dus maar even de grens over. De kerstmarkt van Gent is echt een aanrader. En de rest van de stad trouwens ook;)

gentgent-2

Frankrijk (Parijs)
Ten slotte vertrek ik over een paar dagen naar Parijs. Vorig jaar wilde ik hier al het jaar afsluiten, maar toen werd het toch Antwerpen. Dit jaar tel ik toch echt af bij de Eiffeltoren. Op naar 2017! Iedereen (alvast) een gelukkig nieuwjaar gewenst.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.