Duitsland Reizen

Kerst in Berlijn: tips en een verslag

November 29, 2016

Na Rotterdam en Hongkong staat Berlijn op drie in mijn top drie lievelingssteden. Het is op het eerste oog misschien geen mooie stad, maar als je goed kijkt zie je de schoonheid van Berlijn. Er is zoveel te doen in Berlijn. Van historische tot culturele bezienswaardigheden en van verstopte restaurants tot de beste clubs van de wereld. De stad heeft een geweldig openbaar vervoer netwerk en een echte 24-uurseconomie. Afgelopen weekend mocht ik weer een bezoek brengen aan de stad Berlijn waar ik een vriendin ging opzoeken.

Ik vloog vanaf Rotterdam Airport in minder dan een uur naar Berlijn. Veel beter en makkelijker dan met de trein. En dat voor maar 60 euro. Ik kwam rond 7 uur aan op Schonefeld en pakte toen de mero om helemaal naar de andere kant van Berlijn (Wedding) te gaan en daar mijn spullen te droppen. Het was inmiddels laat op de avond en had wel trek gekregen, dus gingen we wat eten bij Madami in Mitte. Eén van de vele Vietnamese restaurants in Berlijn. Het eten smaakte goed. Ik had een voorafje met allerlei hapjes en bun bo nam bo als hoofdgerecht. En o ja, de Berlijnse prijzen zijn ook zo fijn!

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-1kerst-in-berlijn-tips-en-verslag

De volgende dag zijn we naar een bunkertour gegaan met de Berliner Unterwelten. Bij metrostation Gesundbrunnen in het noord-westen van Berlijn zit een vrij groot bunkercomplex. Een gids nam ons mee door deze ruimtes waar duizenden mensen hun schuilplaats vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend om te bedenken hoe mensen daar de tijd doorbrachten. De tour kost tien euro, maar is zeker een aanrader!
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-2kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-3

Hierna gingen we naar de shopstraat Kurfürstendamm die helemaal omgetoverd was in de kerstsfeer. Vol met lichtjes en kerstkraampjes. Op deze winkelboulevard vind je alle grote merkketens zoals Uniqlo en Zara. En er zit ook winkelcentrum Bikini. In dit kleine winkelcentrum zitten meer conceptstores en designerwinkeltjes.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-8 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-9
En niet te missen op de Kurfürstendamm is natuurlijk het legendarische warenhuis Kaufhaus des Westens. Bij KaDeWe namen we kaffee und kuchen als lunch. Na een uurtje in dit grote warenhuis, was ik helemaal in een kerststemming.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-6 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-5

Tijd dus om de kerststemming voort te zetten op de kerstmarkt. We gingen eerst naar de kerstmarkt op Gendarmenmarkt. De kraampjes lagen tussen de prachtige gebouwen, waaronder het concertgebouw. Een leuke markt, maar een beetje te professioneel wat mij betreft. Er waren hele binnengedeeltes met winkels en restaurants te vinden. Doe mij maar een paar kraampjes met handgemaakte spullen en winterse snacks.
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-10kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-11
Na een cranberry punch (met rum natuurlijk) zijn we naar een andere kerstmarkt bij Schloss Charlottenburg gegaan. Dit slot is normaal gesproken prachtig verlicht tijdens de kerstperiode, maar stond dit jaar helaas in de steigers. Desalniettemin was deze markt veel sfeervoller en iets authentieker. We dronken Hongaarse wijn en aten currywurst, want dat hoort toch bij een kerstmarkt!
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-12kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-13kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-14kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-15
Na de currywurst als voorafje was het tijd voor het échte avondeten. We hadden zin in sushi en na wat Googlen kwamen we uit bij Dudu in Mitte. Het is in Berlijn aan te raden om van te voren even online te zoeken waar je wil eten, want sommige leuke restaurants zitten echt verstopt. Om bij Dudu te komen, moesten we namelijk door een gordijn heen lopen waarna we in een mooie binnentuin kwamen. Als we het adress niet hadden, zouden we nooit zomaar hier binnen zijn gelopen. Het eten was echt geweldig. Vooral de vegetarische makiroll die van de buitenkant een gefrituurd tempurajasje had en geserveerd werd met guacamole en tomatensalsa. Lijkt een rare combinatie, maar was heel lekker. Ook de tofu curry en het huisdrankje met gember en cranberrysap was lekker.
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-20kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-16 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-17kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-19

‘s Avonds ontdekten we het uitgaansleven in Friedrichshain. We dronken wat cocktails bij Dachkammer. Een bar in de Simon-Dach-Straße met een grappig concept. Beneden ziet het er namelijk uit als een gewone bar, maar de bovenverdieping bestaat uit allemaal kleine huiskamertjes. Met banken, sofa’s en salontafels en schilderijtjes en lampjes aan de muur. Heel knus en gezellig.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-38

Na even wat bijgeslapen te hebben, begonnen we aan het zaterdagprogramma. Na een korte wandeling langs Unter den Linden, het hotel waar Michael Jackson ooit zijn baby uit het raam hing en de Brandenburger Tor, liepen we naar de Reichstag om kaartjes te reserveren. Ik was nog niet eerder in de Reichstag geweest. We stonden een uur in de rij om plekken voor de volgende dag te reserveren. Best onhandig als je weinig tijd hebt. Dus wil je graag de Reichstag bezoeken, reserveer alvast minstens vier weken van te voren op de website.
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-21 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-22

Toen gingen we naar een plek waar ik ook nog niet was geweest: Markthalle Neun. Ik hou van foodhallen en vooral ook van food;) Na drie rondjes langs bijzondere groentes, speciale kazen, Amerikaanse taarten en veganistische tofuburgers, maakte ook ik mijn keuze. Ik nam een short-rib sandwich. Met slow cooked beef, ingemaakte selderij en barbecuesaus. Dat was smullen!
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-23 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-24 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-25 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-26

Toen we de markthal uitkwamen was het alweer donker. We wilden nog een bezoekje brengen aan een plek waar ik heel graag heen wil: het badeschiff. ‘s Zomers kun je hier zwemmen in een zwembad middenin de rivier. Maar met de temperaturen van nu in Berlijn is dit natuurlijk onmogelijk. Het terrein wordt eind november omgetoverd tot winterdorp. Ik kan nu zeggen dat ik bij badeschiff geweest ben, maar hopelijk ga ik er aankomende zomer ook echt een keer zwemmen.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-28 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-29

Na een wandeling door duistere straatjes en de vrieskou, warmden we op bij Tante Emma, een leuke koffie- en cocktailbar in Kreuzberg. Toen we weer opgewarmd waren gingen we verder. En we sloten de avond af en luidden de nacht in bij tapasbar Yo Soy, ook weer in Mitte bij de Hackescher Markt. We schoven pas elf uur voor het diner aan, maar gelukkig is dat op veel plekken in Berlijn geen probleem. Het was niet de lekkerste tapas die ik ooit gegeten heb, maar de gezellige sfeer van de bar maakte veel goed.

kerst-in-berlijn-2 kerst-in-berlijn

Je kunt niet zeggen dat je Berlijn ervaren hebt, als je niet naar een club geweest bent. Tenminste, dat vind ik dan. Ik ben niet de grootste technofan, maar aangezien dat de Berliner specialiteit is, moest ik er voor een nachtje aan geloven. We gingen naar club Watergate. Dankzij het debiele deurbeleid van Berlijn is het altijd een vraag of je wel binnenkomt. Als je net de verkeerde kleur sjaal hebt, kan het zomaar zijn dat je geweigerd wordt. Gelukkig kwamen wij gewoon binnen. Club Watergate bestaat voor een deel uit glas, waardoor je over de rivier uit kan kijken en tegen het Universal gebouw aankijkt. Het is een ontzettend mooie club, ik vond de sfeer verbazingwekkend goed en ook de prijzen vielen me hartstikke mee. Helaas mocht ik geen foto’s maken (ook zoiets Berlijns), maar geloof me maar als ik zeg dat dit een aanrader is.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-30 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-31

Na een korte nacht, stonden er voor de laatste dag nog een paar dingetjes op de lijst. We begonnen in de Reichstag. Het is leuk om door de glazenkoepel te lopen. Je hebt hier een 360 graden uitzicht op Berlijn en in het midden kijkje door de glazen vloer uit op de vegaderzaal van de regering. Natuurlijk allemaal symbool voor de openheid van de democratie.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-32 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-33

En ten slotte was er nog even één ding, wat ik écht wilde doen. Mustafa’s gemüse kebab. Ik weet niet waarom, maar de hype rond deze tent is groot. Ik wilde dus even uitzoeken of dat terecht was. Anderhalf uur stonden we in de rij, terwijl de temperatuur langzaam onder nul daalde. En daarbij ook mijn humeur, dus ik hoopte maar dat het het waard was. Aangezien we zo lang moesten wachten ging ik eerst ook maar even naar Curry 36. Deze zit naast de kebabzaak en schijnt de beste currywurst te hebben. Hier stond ik iets minder lang in de rij en bestelde ik twee curryworsten met brood. Maar helaas vons ik het zwaar teleustellend. Zowel de worst als de saus was niet lekker.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-35kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-34

Inmiddels was de rij al aardig opgeschoten. Ik sloot weer aan bij mijn vriendinnen en wachtte nog vol spanning. Uiteindelijk was ik aan de beurt en ik nam natuurlijk de signature dish: de gemüse kebab. Een broodje vol met gegrilde groenten, pittige saus, knoflooksaus, salsa en fetakaas. Conclusie? O mijn god, hier zou ik nog wel vier uur voor in de rij staan! Ik weet niet wat ze er precies voor kruiden en saus op doen, maar het eindresultaat is goddelijk. De hype is dus terecht.

kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-36 kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-37

En dat was het weer. Het is een veel te lang verslag geworden, maar Berlijn is ook gewoon zo leuk. De stad heeft echt een plek in mijn hart. Maar hoe leuk Berlijn ook was, het beste gedeelte was het gezelschap dt weekend. Zonder mijn lieve vriendinnen zou Berlijn niet hetzelfde zijn.
kerst-in-berlijn-tips-en-verslag-27

 

 

Select Files

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.