Duitsland Reizen

Oud en Nieuw Berlijn

August 26, 2019

Al jaren is het de traditie om met Oud en Nieuw naar het buitenland te gaan. De afgelopen jaren heb ik Antwerpen, Parijs en Lissabon bezocht en in 2018/2019 ging ik naar Berlijn . Dat bleek een goed idee want de stad in Duitsland had genoeg te bieden om op een knallende wijze het jaar uit te gaan.

Vervoer en accommodatie

Als je in Berlijn Oud en Nieuw wil vieren, kun je het beste zo vroeg mogelijk een accommodatie boeken. De stad is erg populair en betaalbare hotels zitten daarom binnen no time vol. Hetzelfde geldt voor het boeken van vlieg- of treintickets.

Omdat wij de keuze voor Berlijn vrij laat maakten, konden we geen betaalbare vluchten en hotels meer vinden. We besloten uiteindelijk met de auto te gaan en boekten een jeugdherberg aan de rand van Berlijn. Het fijne is dat het openbaar vervoer zo goed is geregeld in Berlijn, dat je van elke uithoek op elk moment van de dag wel van en naar het centrum kunt reizen. Ook tijdens Oud & Nieuw rijdt het openbaar vervoer van Berlijn de hele nacht door en dat is natuurlijk superhandig.

Doen

Rond de jaarwisseling is er in Berlijn genoeg te doen en zijn er veel evenementen. De meeste kerstmarkten staan er dan ook nog. Een van de grootste is die op de Gendarmenmarkt, daar kun je in een van de tientallen stalletjes een glühwein bestellen of een bratwurst halen, terwijl je geniet van een van de optredens op het grote podium.

Eten

In Berlijn zijn meer dan genoeg eetgelegenheden te vinden. Of je nu even snel een hapje wil eten in een fastfoodzaak of uitgebreid wil dineren, ook op Oud en Nieuw is dat allemaal mogelijk. De meeste restaurants zijn gewoon open, maar het is wel verstandig om van tevoren te reserveren. Veel zaken hanteren één speciaal menu op 31 december. Wil je weten waar je lekker kunt eten? Check dan even dit artikel over hotspots in Berlijn.

Feest

Het grootste feest in Berlijn is bij de Brandenburger Tor. Het feest begint al op 30 december en barst pas echt los op de avond van 31 december. Er komen verschillende bands en dj’s optreden en om 12 uur vindt er een grote vuurwerkshow plaats. Zoals je kunt verwachten is het hier megadruk – en dat is nog een understatement. Ben je van plan om ‘s nachts nog uit te gaan? Hou er dan rekening mee dat je minstens een uur bezig bent om er weg te komen en een plekje in een van de overvolle metro’s te vinden.

Wij sloegen het feest dan ook maar over, want we wilden liever op tijd in een club zijn. Overigens is het afsteken van vuurwerk in Berlijn heel populair, dus je zult op straat meer dan genoeg vuurwerk afgeschoten zien worden. Daarnaast zijn er een aantal clubs en cafés die zelf ook een kleine vuurwerkshow geven.

Kulturbrauerei

Wij gingen naar de Kulturbrauerei, een verzameling clubs en cafés op een pleintje. Midden in deze ‘brauerei’ stond er een groot podium met een dj en om 12 uur was hier een hele vette vuurwerkshow. Nadat we onze flinke glazen prosecco naar binnen hadden gewerkt, geproost hadden op 2019 en het vuurwerk hadden aanschouwd, gingen wij bij de Soda Club naar binnen (met 7 zalen) om te dansen. Een ticket voor het feest ‘Silvester in Kulturbrauerei’ kost je slechts een paar tientjes en in ruil daarvoor kun je bij alle clubs en cafés hier naar binnen. Er is werkelijk voor ieder wat wils: van techno tot hiphop en van slager tot reggaeton.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.