China Reizen

Week 2: Beijing, Pingyao en Xi’an

March 27, 2016

Weer een week voorbij in het geweldige China. De afgelopen week ben ik van Beijing naar Pingyao en naar Xi’an gereisd. De laatste dag in Beijing zijn we nog naar het 798 district gegaan. Dit is een oude (ooit verlaten) wijk, dat tegenwoordig vol zit met kunstgallerijen, winkeltjes en eetgelegenheden. Ook de straten zijn versierd met standbeelden, schilderijen en streetart. Dit is weer een hele andere kant van Beijing. Het grootste gedeelte van Beijing bestaat uit nette, rechte,  schone straten met grijze gebouwen, maar hier is plaats voor creativiteit. Hierna zijn we naar het Houhai meer gegaan waar er omheen allemaal barretjes zitten. Je kunt er fietsen huren, maar wij liepen om het meer heen. In de vele barren om het meer heen treden allerlei verschillende muzikanten op. Het was een gezellige en zonnige zondagmiddag, een mooie afsluiting van Beijing.

wpid-wp-1459091872913.jpgwpid-wp-1459092656249.jpg
Maandag gingen we met de trein naar Pingyao. Een ritje met de trein gaat hier zoveel georganiseerder. Je moet eerst je ticket en paspoort laten zien, dan bagage door de bagagecheck en vervolgens naar een vooraf bepaalde wachtruimte. Vijftien minuten vantevoren mag je door de poortjes lopen, inchecken en naar het perron. Je krijgt vooraf een stoelnummer en op het perron staat aangegeven waar je moet zijn. Het openbaar vervoer is hier heel effectief en veilig.
IMG_2868 IMG_2870
Na vier uur kwamen we in Pingyao aan, een oud stadje met een stadsmuur eromheen. Dit was vroeger het financiële centrum van China. De gebouwen zijn nog compleet in ouderwetse stijl zoals ze in de Ming en Qing dynastie gebouwd zijn. De stad opzich is een grote bezienswaardigheid, maar er zijn ook verschillende musea waarin er wordt laten zien hoe mensen vroeger hier leefden. Inclusief een (hele enge) oude gevangenis waar er een kamer is met allemaal ouderwetse martelwerktuigen. De gevangenis was tot in 1900 in gebruik dus er hangen ook hele fijne foto’s van de martelwerktuigen in actie. Het eten in Pingyao was overal hetzelde. Elk restaurant bood dezelfde gerechten en ik kan je vertellen, die waren niet heel lekker… Ik was blij om weer naar een grote stad te gaan: Xi’an.

IMG_2813 IMG_2819
IMG_2828 IMG_2856

En wauw Xi’an is geweldig. Vanaf het moment dat we ‘s avonds laat de metro uitliepen en de verlichte stadsmuur zagen, was ik onder de indruk. Wat een mooie stad met een mix van oud en nieuw. We zijn naar enorme shoppingmalls geweest, hebben Boeddhistische tempels en pagoda’s bezocht en rondgelopen in verschillende musea over de geschiedenis van Xi’an en de zijderoute. Ik heb zelfs een kleine expositie over de Culturele Revolutie kunnen bezoeken, iets dat heel bijzonder is in China. Verder hebben we heel vaak ge-hotpot, Xianese noodles gegeten en hebben we geproefd van de streetfood in de Moslimwijk. Hier wonen/leven de Hui Chinezen, één van de 56 etnische minderheden. Je kunt hier in de Moslimwijk veel schapenvlees eten. Beroemd is ‘de Chinese hamburger’, wat eigenlijk meer een broodje kebab is.
IMG_3131IMG_2915
IMG_2936IMG_3141

Wat niet overgeslagen mocht worden tijdens ons bezoek aan Xi’an is het Terracottaleger. Een enorm leger van ongeveer 9000 terracotta figuren, zo’n veertig jaar geleden per ongeluk door boeren ontdekt. 250 voor Christus gaf de keizer aan 700.000 mensen de opdracht om dit leger te bouwen om zijn toekomstige graf te beschermen. Toen het af was en de keizer 1,5 km verderop begraven was, werd heel het leger zorgvuldig bedolven onder de aarde. Een verborgen schat. Indrukwekkend, maar misschien nog wel indrukwekkender dat het nog steeds niet allemaal opgegraven is en er heel veel mensen aan het werk zijn om alle gebroken figuren weer in elkaar te puzzelen en vast te lijmen (sommigen zijn in wel honderd stukken gebroken).
IMG_2956IMG_2961
IMG_2981 IMG_2975

Op de laatste dag in Xi’an hebben we de stadsmuur rondgefietst, zo’n 14 kilometer. En na een paar regenachtige dagen scheen eindelijk de zon. Het terracottaleger was indrukwekkend, maar het uitzicht vanaf de stadsmuur eveneens. Wat een stad! Hier kom ik graag nog eens terug.

IMG_3088
IMG_3094 IMG_3114

De mensen die mij kennen zal het niet ontgaan zijn dat ik een grote fascinatie en interesse voor de Chinese geschiedenis en cultuur heb. China is een geweldig land. Ik ben de afgelopen dagen heel veel behulpzame mensen tegengekomen. Mensen die ons in gebrekkig Engels en met behulp van vertaalmachine helpen om de Chinese menukaart te vertalen, mensen die zien dat we de weg zoeken en ons daarbij helpen en mensen die ons bij toeristiche attracties graag wat willen vertellen over de bezienswaardigheid. Het is lastig om de mensen te begrijpen, omdat ze vaak denken dat Ting wel Chinees kan en daarom de hele tijd Chinees blijven praten. Als Ting dan zegt dat hij geen Mandarijns spreekt, zijn ze totaal verbaasd en moeten ze lachen. Uiteindelijk komen we er wel, we leren steeds meer en spreken ook elke dag weer meer Chinees.

IMG_2941IMG_2996
IMG_3005IMG_3037

Pingyao was minder, Xi’an was geweldig en nu gaan we Shanghai (her)ontdekken. Volgende week meer!

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply ellen March 27, 2016 at 5:00 pm

  Wat een ontzettende mooie foto’s elize wat zullen jullie genieten (mis je wel hoor)

 • Reply Wendy March 27, 2016 at 11:31 pm

  Geweldige foto’s Elize! Jullie hebben echt mooi weer in Xi’an. Zulk mooi blauwe weer en groene planten had k helaas niet kunnen vastleggen met mijn camera. Die moslimwijk is wel erg bijzonder ook he!

  • Reply Elize010 March 28, 2016 at 12:09 am

   Ja, we hebben in Beijing, Xi’an en nu ook in Shanghai heel erg geluk gehad met het weer! De Moslimwijk wijk is echt bijzonder inderdaad, en lekker eten haha.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.